Hopp til innhold

Mann tatt med over 600.000 kroner i kofferten

Tollere på Flesland beslagla mer enn 600.000 kroner i ulike valutaer under en kontroll av passasjerer på vei til København.

Beslag Flesland

PENGENE FLYR: Sist fredag skulle mannen i 70-årene fra Bergen til København med mengder av kontanter i baggasjen. Nå er han meldt til politiet.

Foto: Tollvesenet

Tollerne på Flesland fattet under kontrollen 2. mai mistanke til en mann i 70-årsalderen fra Afghanistan. I håndbagasjen hans fant de 3.120 euro.

Valutafunnet gjorde at tollerne gjennomsøkte resten av bagasjen til mannen. I kofferten fant de to plastposer med penger, 70.000 kroner, nesten 58.000 dollar og vel 23.000 euro, tilsvarende 607 560 norske kroner.

LES OGSÅ: Flere tas for valutasmugling

Smuglingsforsøket er anmeldt, opplyser Tollvesenet.

To-tre milliarder

Inn- og utførsel av valuta over 25.000 kroner er deklarasjonspliktig i Norge. Tollvesenet anslo i 2011 at det årlig smugles to-tre milliarder udeklarerte kroner til og fra Norge.

Sigarettbeslag Oslo

RUTINEKONTROLL: Tollvesenet beslagla 90 000 sigaretter samt bilen svensk-iraneren kjørte. Den var tilpasset smugling.

Foto: Tollvesenet

LES OGSÅ: Tollsjefen: – Den skumle trenden bare vokser

En vanlig reaksjon ved valutasmugling er å inndra 20 prosent av beløpet til statskassen. Hvis det er grunn til å anta at pengene stammer fra kriminell virksomhet kan hele beløpet beslaglegges.

Tatt med bilen full av sigaretter

Kokainbeslag Sola

I MAGEN: Mannen fra Kamerun hadde med seg 630 i magen til Norge.

Foto: Tollvesenet

Tre dager senere ble en svensk-iraner tatt med 90 000 sigaretter på Furuset i Oslo. Tollere i Oslo kontrollerte den svenskregistrerte bilen under et rutineoppdrag om kvelden 5. mai. Den 44 år gamle svensk-irakeren, som kjørte bilen, fortalte at han skulle besøke familie i Norge. Tollerne så samtidig at bagasjerommet var fullt av søppelsekker, og kontrollerte disse.

90 000 sigaretter utgjør 278 500 kroner i avgifter til statskassen. Tollvesenet ber også om at kjøretøyet blir inndratt, på grunn av at den var tilpasset smugling av varer.

Svelget 630 gram kokain

Tollvesenet har også offentliggjort informasjon om en 30 år gammel flypassasjer fra Kamerun som ble tatt på Stavanger lufthavn Sola i slutten av april. Mannen ble tatt ut i tollkontroll da han kom fra København 28. april.

Tollerne reagerte på at mannen hadde med seg syv mobiltelefoner. Tollerne fikk etterhvert mistanke til at mannen hadde svelget narkotika. Han ble kontrollert på sykehus, og det viste seg at han hadde svelget 630 gram kokain.