Tapte etter tre års kamp mot kommunen

Beboerne i Ladegårdsgaten måtte flytte ut av huset sitt fordi det for farlig å bo der. Når har de tapt kampen mot kommunen.

Beboerne i Ladegårdsgaten måtte flytte ut av huset sitt fordi det for farlig å bo der. Når har de tapt kampen mot kommunen.

SE VIDEO: May Therese Mellesdal, Anne Elisabeth Myklestad, Margunn Rauset og de andre beboerne i Ladegårdsgaten 64-75 i Bergen har kjempet for å få erstatning fra kommunen i tre år. I dag kom svaret.

Bergen kommune ble i dag frifunnet i Gulating lagmannsrett.

Det betyr at beboerne i gården som har vært delvis ubeboelige må dermed betale over én million i saksomkostninger til Bergen kommune.

Kan tape deler av boligformuen

– Dette var veldig uventa. Dommen var helt annerledes i første runde. Resulatet er mye verre enn våre mest pessimistiske forestillinger, sier beboer Margunn Rauset til NRK.no.

Mange av beboerne har ikke kunnet bo i sine leiligheter de siste årene. I tingretten vant beboerne 80 millioner kroner i erstatning av kommunen. Nå må de istedet betale kommunen.

– Det betyr at erstatningskravet som skulle dekke de skadene blokken er påført ikke vil bli dekket. De aller fleste kommer i en svært vanskelig økonomisk situasjon hvor de risikerer å tape store deler av boligformuen sin, sier advokat Eivind Pundsnes til NRK.no.

Evakuert i 2009

Sprekker i Ladegårdsgaten

SYNLIGE SPREKKER: Heine Askeland viser noen av setningsskadene i muren i bygården.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Siden sommeren 2009 har beboerne i 15 leiligheter ikke kunne bo hjemme på grunn av store setningsskader i Ladegårdsgaten 66. Hele bygget sto i fare for å rase sammen, og leilighetene ble umiddelbart evakuert.

Naboene har ment at de store skadene i leilighetene er kommunens skyld, og at de skyldtes sprengningsarbeid utført da kommunen bygget en ny vanntunnel i 1997 og 1998.

Lelighetene har store sprekker og hull i veggene, og rundt 70 beboerne har i flere år måtte bo andre steder.

Høsten etter at de ble evakuert, varslet beboerne i boligselskapet Ladegårdsgaten 64-75 at de ville gå til sak mot Bergen kommune. Like før julen 2010 kom dommen, der naboene vant en knusende dom.

Kommunen dømt til å betale 80 mill

Kommunen ble dømt til å betale 80 millioner kroner i erstatning. Men gleden ble kortvarig, siden kommunen valgte å anke dommen.

– Den første reaksjonen var at jeg ble helt nummen og litt lamslått. Selv om jeg trodde jeg var forberedt på hva som helst, så ble jeg utrolig skuffet, sa styremedlem og beboer i Ladegårdsgaten, May Therese Mellesdal like etter at anken ble kjent.

Ladegårdsgaten 64-75

KAN RASE SAMMEN: Det er over tre år siden 15 leiligheter i denne bygården ble evakuert i fare for at bygget skulle rase sammen. I dag kom den siste dommen i saken.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Ankesaken startet i lagmannsretten april i år, og beboerne har denne gangen bedt om 118 millioner kroner i erstatning. Kommunen har samtidig lovet å dekke alle midlertidige bokostnader beboerne har hatt siden evakueringen.

Advokat Eivind Pundsnes representerer beboerne og sier den nye summen representerer hva det vil koste å rive og bygge på nytt.

– Bygget lar seg neppe rehabilitere. Det er nødvendig å rive, så erstatningskravet vi har fremmet er basert på hva det koster å bygge et tilsvarende bygg i dag, sa han til NRK i vår.

Slik så det ut da NRK besøkte leiligheten til May Therese Mellesdal i vår:

Video Ladegard

SE VIDEO: Sprekker, hull og bulende vegger preger leilighetene i Ladegårdsgaten.