Hopp til innhold

Fraråder tannleger å ta slike bilder - fortsetter likevel

Et tannlegekontor i Oslo tar omstridte bilder av asylsøkeres tenner på oppdrag fra staten, selv om Tannlegeforeningen fraråder det.

Tannrøntgen
Foto: Heming Bergem-Olsen v/ Tannlegeforeningen

Frarådingen fra Tannlegeforeningen kom sent i desember.

Det var etter at NRK avslørte at asylsøkere blir undersøkt med en metode som strider mot nasjonale anbefalinger.

I mer enn fire år har tannlegekontoret i Oslo tatt røntgen av asylsøkeres tenner på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Årsaken? Staten trenger resultatet for å vurdere alderen deres.

Det er fordi myndighetene tviler på om asylsøkerne faktisk er så gamle som de oppgir at de er. Alderen deres betyr mye for hvilke rettigheter de har i Norge, i ytterste konsekvens kan det avgjøre om de får bli i landet eller må dra.

Undersøkelsen skal basere seg på to bilder: Ett av hånd og ett av tenner.

De siste fire årene er det kun tatt bilde av asylsøkernes tenner.

Verken Unilabs eller Evidia vil ta bilder av asylsøkernes hender fordi de mener metoden er unøyaktig.

At undersøkelsen nå baserer seg på kun bilder av tenner, mener Tannlegeforeningen er bekymringsfullt.

Nå fraråder de sine medlemmer å ta disse bildene, men et selskap i Oslo velger å ta dem likevel.

Tar bildene selv om kontrakten går ut

Det er ADB Oslo Private Tannlegevakt AS som tar bildene på oppdrag fra staten. Det har selskapet gjort i flere år.

Vi har vært og er i kontakt med Tannlegeforeningen om saken og vi vil selvfølgelig ta situasjonen som har oppstått opp med UDI, skrev Helle Nyhuus i en e-post til NRK i starten av januar.

Hun skrev også at selskapet er bundet til en avtale med staten og må vurdere de juridiske konsekvensene.

Denne avtalen utgår om to uker.

Selskapet har ikke besvart NRKs gjentatte henvendelser de siste ukene om hvorvidt de ønsker å fortsette samarbeidet med UDI, selv om det går mot fagforeningens anbefaling.

Nå bekrefter UDI til NRK at selskapet vil fortsette å ta bildene ut over kontraktsperioden, inntil oppdraget er lagt ut på anbud. I en e-post til NRK skriver UDI:

«De bidrar til at UDI kan løse viktige oppgaver knyttet til vurderinger av identitet. Vi skulle gjerne sett at vi i tillegg hadde håndrotsundersøkelser slik det er anbefalt.»

Les også Agathe (16) skulle ta bussen lille nyttårsaften. Så forsvant hun.

Vi er inne i en av de første tunnelene fra Skei til Sogndal. Vi sitter midt i bussen, og ser ut gjennom frontruten på taklysene som farer forbi.

42 asylsøkere er aldersundersøkt av selskapet så langt i år, ifølge UDI.

NRK har bedt om innsyn i hvor mye selskapet får betalt for å ta bildene, men nektes tilgang til dette av konkurransemessige hensyn.

Avholdt møter om situasjonen

Etter NRKs avsløring er det avholdt flere møter mellom UDI, Den norske tannlegeforening og Legeforeningen.

«Vi forklarer gjerne vår egen praksis for å belyse grunnlaget for selskapets anbefalinger.» skriver UDI i en e-post til NRK. Utover dette vil de ikke kommentere innholdet i møtene.

Aldersundersøkelsen har i lang tid vært omstridt blant fagfolk. Legeforeningen har boikottet den siden 2010 fordi de mener metoden er usikker.

Oslo universitetssykehus (OUS), som har utviklet selve verktøyet som skal vurdere alderen, bekrefter at resultatet er mer usikkert når bare ett av to bilder blir brukt.

Hei!

Takk for at du leser. Har du tips eller innspill til noe vi bør se nærmere på? Kontakt meg gjerne via boksen eller kryptert på Signal: 97668642. 

Vi har tidligere skrevet om Agathe (16) som ble borte lille nyttårsaften, 432 asylbarn som har forsvunnet, og om hvordan staten gjør aldersundersøkelser til tross for at de mangler viktig bilde