Tåkeproblemer i Nordsjøen: – Vi vil fly forsinkede turer utover 17. mai og i helgen

Nesten ingen helikoptre fikk fly fra Bergen, Florø, Kristiansund og Brønnøysund til oljefeltene torsdag. 2000 oljearbeidere rammet.

Sikorsky S-92 på Bergen lufthavn Flesland (25.03.2019)

FULL STANS: Tåken skaper problemer for helikoptertrafikken i Nordsjøen.

Foto: SIMON SKJELVIK BRANDSETH / NRK

Tåken som førte til full stans i helikoptertrafikken til oljeplattformene lettet i perioder utover ettermiddagen og kvelden, noe som gjorde at noen få kom seg til og fra olje- og gassfeltene.

– Vi har fått av gårde noe trafikk, men mye er kansellert. Det vil bli flygninger 17. mai og også i helgen, dersom det blir nødvendig, sier Equinors pressetalsmann for norsk sokkel, Morten Eek, til NRK torsdag kveld.

– Hvilke konsekvenser får forsinkelsene?

– Det er nok mest at folk ikke kommer seg hjem til 17. mai som planlagt. Det syns vi jo er beklagelig. Men slik er offshorelivet. Vi er vant til at været skaper forsinkelser, sier Eek.

Problemer helt fra starten av uken

Problemene startet tidligere denne uken, og 16. mai var det full stopp. Frem til ca. kl. 15 har ingen helikoptre fra Bergen, Florø, Kristiansund og Brønnøysund kunnet ta av.

– Vi holder igjen store deler av trafikken i dag. Rundt 2000 passasjerer som enten skal reise ut eller som skal hjem fra plattformene må dessverre smøre seg med tålmodighet, sa Eek tidligere i dag.

Kan gå glipp av 17. mai-feiring

I verste fall kan nordsjøarbeiderne som hadde planlagt å reise hjem for å feire 17. mai, bli sittende fast på plattformene.

– Det er sikkert mange som har planer for 17. mai. Vi vil gjøre vårt ytterste for å få dem hjem. Men vi må sette sikkerheten foran alt, sier Eek.

Forsinkelser hele uken

Tåken ligger tett over store deler av Nordsjøen og i Norskehavet. Det har den gjort i flere dager, og Eek forteller at de allerede har hatt flere forsinkelser denne uken.

Det er derfor det er så mange passasjerer som er rammet.

– Vi har et etterslep fra kansellerte avganger tidligere i uken. Og i dag er all trafikk stanset, sier Eek.

Frem til klokken 10.30 torsdag skulle elleve helikoptre etter planen ha tatt av fra Flesland i retning Nordsjøen.

Samtidig skulle to helikoptre ha tatt av fra Florø, fire fra Kristiansund og ett fra Brønnøysund.

– Vi følger med på tåkevarselet. Det varierer veldig etter hvor en er på sokkelen, sier Eek.

Laster Twitter-innhold

Meteorologen: – Det er helt tett

– På helikopterdekket på Gullfaks er det akkurat nå cirka 100 meter sikt horisontalt, mens det er 60 meter vertikal sikt. Det betyr at det er veldig tett tåke, sier vakthavende meteorolog Frode Hassel ved Meteorologisk institutt.

De foreløpige prognosene viser at tåken skal lette i løpet av ettermiddagen.

– Men havtåke har en tendens til å leve sitt eget liv, så det er vanskelig å si sikkert hva som kommer til å skje, sier han.

Driften går som normalt

Han forteller at helikopterforsinkelsene foreløpig ikke får noen konsekvenser for produksjonen på oljefeltene.

– Det får ikke andre konsekvenser enn at dette er kjedelig for folk som skal på jobb eller de ansatte som skal hjem. Driften ute i havet vil gå som normalt, sier han.