Syv personer husløse etter storbrannen

– Vi gjør alt for å gi dem så mye støtte og omsorg som mulig, sier leder for kriseteamet. Politiets krimteknikere er nå i gang med å undersøke branntomten.

Storbrann i Bergen

TRE HUS TOTALSKADD: To hus i Kong Oscars gate og ett i Nedre Hamburgersmau ble ubeboelig etter storbrannen i Bergen torsdag. Det var tredje storbrannen i samme område på tre måneder.

Foto: Breistein, Emil / NTB scanpix

Storbrannen i Bergens trehusbebyggelse tidlig torsdag morgen tok heldigvis ikke menneskeliv, men syv beboere har mistet både hjemmet sitt og alt de eide. De blir nå ivaretatt av kommunens kriseteam i Bergenhus bydel.

– Foreløpig har de bodd på et hotell ved flyplassen, hvor de ansatte er spesielt godt trent i å håndtere mennesker som er i krise. De bor i en skjermet enhet og har fått oppfølging både av oss og politiet, sier Jørn Ivar Rande, leder for det kommunale kriseteamet.

Tallet på husløse var først fem, men dette ble oppjustert senere fredag ettermiddag.

NAV overtar ansvaret

Politiet evakuerer beboere i Bergen sentrum etter brann

EVAKUERT TIL BUSS: Politiet evakuerte først folk over i busser ved Torget.

Foto: Mikal Lerøen / NRK

Totalt 16 av de rundt 50 evakuerte ble fraktet til hotell i Ytrebygda.

– Elleve av dem kunne vi heldigvis gi den gledelige beskjeden at de kunne flytte hjem, sier Rande.

– Hva sier man til de som har mistet hjemmet sitt?

– Nei, hva sier man? Vi prøver å gi så mye støtte og omsorg som mulig, samtidig som vi presiserer at det er håp og hjelp å få selv i en slik situasjon,

NAV tar nå over ansvaret for de husløse. Ifølge Rande vil de etter hvert bli tilbudt alternative overnattingssteder.

– Det viktigste nå er å skape trygge og gode rammer, samt at de får god og verifisert informasjon.

Etterforskere på branntomen

Knut Ellersten

ETTERFORSKNING I GANG: Knut Ellertsen er leder for tyveri- og brannavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

Foto: Bengt Roger Kåven / NRK

Brannvesenet avsluttet sitt arbeid på branntomten klokken ti over syv fredag morgen. De holdt vakt gjennom hele natten, etter at brannen overraskende blusset opp igjen sent torsdag ettermiddag.

Politiet har nå tatt over åstedet. I formiddag gikk hovedetterforsker og krimteknikere inn i de brannherjede husene for å gjøre de første undersøkelsene.

Leder for politiets tyveri- og brannseksjon i Bergen, Knut Ellertsen, sa til NRK fredag formiddag at man foreløpig ikke har noen formening om verken brannårsak eller hvor brannen har startet.

Ellertsen har varslet at politiet tidligst kan gå ut med mer informasjon fredag ettermiddag, når krimteknikerne har fått oversikt over åstedet.

Politiet holder alle muligheter åpne, men Ellertsen sa til NRK torsdag at lite tyder på at det går en brannstifter løs i byen.