Bergensartiser i studio for terrorofrene

Kjente bergensartister slår seg sammen for å gi ut sang til minne om ofrene etter terrorangrepet 22. juli.

Kjetil Møster

BEARBEIDER: Kvelden før angrepet spilte Kjetil Møster og resten av Datarock for hundrevis av AUF-ungdommer på Utøya. - Musikken blir en måte bearbeide inntrykkene, sier Møster.

Foto: Thomas Anthun Nielsen / NRK

Sangen «When a rose is gone» ble opprinnelig skrevet for ofrene etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001. Ti år senere er man i full gang med å spille inn sangen på ny, denne gang til minne om omkomne etter angrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya.

Bergensbølge for AUF

I front for prosjektet står Trond Nordvik, kjent som primus motor for Proffene. Han skrev sangen for noen år siden, og har nå funnet den frem igjen for å hedre de berørte etter angrepene 22. jul.

Trond Nordvik

PROFT SAMARBEID: Trond Nordvik, kjent som mannen bak Proffene, skjenker AUF, ofre og pårørende etter 22. juli et musikalsk stykke i gave.

Foto: Thomas Anthun Nielsen / NRK

– Det er på en måte den samme meningsløsheten i disse terrorhandlingene, som kommer til uttrykk i sangen. Derfor tenkte jeg at musikk er noe som kan lindre og trøste og være til hjelp, sier Nordvik.

Så langt har blant annet Kjetil Møster fra Datarock, Christine Guldbrandsen og vokalist Charlotte Maury-Aveline fra Ûbertøs vært i studio. I tillegg skal Helge Grønhaug fra De Musikalske Dverger, og Jørgen Sandvik fra The Real Ones bidra.

– Selv om mange har ferie eller er på turné, har det vært lett å få folk til stille opp, sier Nordvik

Spilte på Utøya dagen før

For saksofonist Kjetil Møster i Datarock er innspillingen helt spesiell. Bandet spilte nemlig konsert på Utøya dagen før angrepet.

– Vi ble på en måte venner med disse ungdommene. Vi var der hele dagen, snakket mye med de, signerte t-skjorter og CDer, og da ble det plutselig ekstra nært for meg, sier Møster.

Dagen etter Datarocks konsert ble 69 personer drept på øya. I tillegg døde åtte i bombeangrepet i Regjeringskvartalet.

– For meg har det vært ekstra fint å kunne bidra som musiker på minnemarkeringer, og nå i denne innspillingen. Det blir en måte å bearbeide de inntrykkene en sitter igjen med, sier Møster.

Sangen skal etter planen være ferdig neste uke, og gis i gave til AUF. Deretter skal den legges ut for allmennheten på Proffenes hjemmeside.