Svarte nei da Alex Ferguson ringte ham

Som 17-åring ble Erlend Hanstveit oppringt av Manchester United-sjefen. – Engelsken min stokket seg, og jeg sto bare og gapte!

Erlend Hanstveit fikk tilbud om å spille for Manchester United, men takket nei.

TAKKET NEI TIL UNITED: I dette NRK-klippet fra 1998 forteller Erlend Hanstveit om telefonen han fikk fra Manchester United-manager Alex Ferguson, som også er intervjuet i saken. Redigering: Sigurd Hamre

På søndag spiller Brann-legenden Erlend Hanstveit sin aller siste kamp på Stadion. 34-åringen legger opp på toppnivå etter 17 år som heltidsspiller.

Hanstveit har opplevd mye på gressmatten, men karrieren kunne tatt ham enda lenger.

I 1998 kunne Hanstveit blitt Manchester United-proff. NRK fulgte dramaet tett, noe du kan se av arkivklippet ovenfor.

Fotball må jo være moro, sant. Du kan ikke spille fotball fordi du en gang skal ha millionlønn.

Erlend Hanstveit, 17 år

Ferguson-skryt

Selveste Manchester United hadde hentet ham over på prøvespill noen måneder tidligere. Likevel var det en stor overraskelse for unggutten fra Osterøy da manager Alex Ferguson personlig ringte hjem til ham lille julaften.

– Telefonen ringte og jeg tok den. Jeg fikk beskjed om at det var Mr. Ferguson. Jeg sto bare der og gapte en liten stund, sier unge Hanstveit i reportasjen.

Det hele endte med at unggutten takket nei til storklubben.

– Fotball må jo være moro, sant. Du kan ikke spille fotball fordi du en gang skal ha millionlønn. Du kan ikke ha det som motivasjon for å bli fotballspiller, sier 17-åringen.

Alex Ferguson besøker Brann Stadion i 1998

BESØKTE STADION: Alex Ferguson besøkte Brann Stadion i 1998. Der fortalte han NRK om sin fascinasjon for unge Erlend Hanstveit.

Foto: NRK

For Alex Ferguson var det et nederlag, for til NRK gjorde han det klart at han oppriktig satte pris på Hanstveits kvaliteter.

– Vi hadde ham over på prøvespill, og han gjorde det eksepsjonelt godt. Han hadde god ballkontroll, fysikk og fart. Vi snakker om en gutt på bare 16 år, og mesteparten av ferdighetene var allerede der, sier Ferguson til NRK-reporter Steinar Birkeland.

– Kunne gått bra

I dag forteller Hansveit dette til NRK om hvorfor det ikke ble noen englandskarriere sammen med David Beckham, Ronny Johnsen, Ole Gunnar Solskjær og Ryan Giggs for 17 år siden.

– På det øyeblikket spilte jeg 4. divisjon for Osterøy. Jeg hadde sjansen til å ta et syvmilssteg til Brann, eller ta et enda lengre steg til United. Å gå til Brann var en mer enn stor nok utfordring på den tiden. Hvis jeg hadde gått til United ... det kunne blitt et for stort steg, og det kunne gått bra. Det vet man jo aldri, sier Hanstveit.

– Du har spilt for Brann, Gent, Helsingborg, og er nå tilbake i Brann som du har vært med å få tilbake i eliteserien. Føler du at du fikk maksimalt ut av karrieren din?

– Ja, jeg er veldig takknemlig for den fotballkarrieren jeg har hatt. Jeg ser tilbake på en fantastisk, innholdsrik karriere med mange opptur og noen nedtur. Mange hyggelige mennesker som jeg har delt garderobe med, og som jeg kommer til å være venn med resten av livet, sier Erlend Hanstveit i dag.