FREMMER FORSLAG: Tina Åsgård ønsker ikke forkynning i skolen.
Foto: Pressefoto / SVPartiet krever nå at det blir slutt på gudstjenester i grunnskolen. Like over påske fremmer SV et forslag i bystyret i Bergen som kan sette en stopper for den lange tradisjonen.
Forslaget vil i så fall være i tråd med anbefalingen fra Barneombudet, som i fjor høst i en høringsuttalelse til utredningen om det livssynsåpne samfunn mente at
.LES OGSÅ:
– Må ha alternative tilbud
Bystyrerepresentant Åsgård mener det kun bør åpnes for gudstjenester i skolen dersom hver enkelte skole søker spesielt.
– Det som er problematisk, er at veldig mange føler de ikke får den informasjonen de trenger for å få fritak. Det er også et problem at det ikke finnes alternative tilbud til de som ikke ønker å delta i skolegudstjenestene, sier hun til NRK.
Partiet skal ha fått en rekke henvendelser om saken fra foreldre, hovedsaklig med ikke-religiøs bakgrunn.
KrF: – SV vil viske ut historien
Utspillet skaper ikke uventet store reaksjoner i Kristelig Folkeparti.
– Jeg tolker dette som et forsøk på å viske ut historien og den kristne kulturarven vi har i Norge, sier Marita Moltu (KrF), nestleder i oppvekstkomitéen i bystyret i Bergen.
MENER SV BOMMER: Byråd Harald Victor Hove (H) har ikke sans for SV-forslaget.
Foto: Runa Victoria Engen– SV må være klar over at nesten 80 % av befolkningen tilhører Den Norske Kirke og har valgt det selv. Da syns jeg det er rimelig at en skolegudstjeneste bør kunne holdes på våre skoler, sier Moltu.
Åsgård avviser at partiet ønsker å viske ut den kristne kulturarven.
– Dette er ikke et avkristningsprosjekt, men et forsøk på å være ryddig i forhold til at vi skal praktisere religions- og livssynsfrihet, sier SV-toppen.
Byrådet vedgår forbedringspotensial
Skolebyråden i Bergen, Harald Victor Hove (H), har lite til overs for SV-forslaget.
– Jeg tror SV bommer litt på forslaget sitt om nærmest å forby skolegudstjenester, sier Hove, som samtidig innrømmer at Bergen kommune ikke har vært flinke nok til å gi informasjon og alternative tilbud til elever som ikke ønsker å delta.
– Der har vi gjort både gode og dårlige ute på skolene, sier Hove.
LES MER: