Hopp til innhold

Styrk var «værfast» i fjellet i over et år: – Han må ha gått i lære hos Lars Monsen

Bonden trodde lammet var borte for alltid. Helt til en 80 kilos vær plutselig kom traskende ned fra fjellet.

Erik Krohn-Hansen og Styrk

SAVNET: – Vi var oppe i fjellet åtte ganger og lette, og tenkte at han var tapt, sier Langegården-forpakter Erik Krohn-Hansen om Styrk.

Foto: ELIN TUNTLAND/STIAN SØRUM RØKENES

Spælværen Styrk fra Langegården i Bergen var to måneder gammel da forpakter Erik Krohn-Hansen i fjor sommer sendte ham, moren Glaneguri og de andre sauene til fjells i Bergsdalen i Vaksdal.

Men under sauesankingen i fjor høst, var verken Styrk eller Glaneguri noe sted å finne.

– Vi var oppe i fjellet åtte ganger og lette etter dem, forteller Krohn-Hansen.

I desember fant de endelig Glaneguri. Men Styrk var fortsatt borte.

– Da tenkte vi at han var tapt, forteller bonden.

Dukket opp i ny flokk

Overraskelsen var derfor stor da en voksen sau med tykk ull – og ekstremt lange horn – dukket opp i flokken da Krohn-Hansen lørdag skulle hente årets beitelam ned fra fjellet.

– Jeg så på hornene at han der måtte ha vært i fjellet mer bare enn én sesong. Det var Styrk. Han har greid seg i fjellet i femten måneder, inkludert hele vinteren, sier Langegården-sjefen imponert.

Spælsauen Styrk

MÅTTE KLIPPE HORNENE: Både ull og horn hadde vokst kraftig på sauen Styrk etter 15 måneder i fjellet. Hornene var nesten kommet inn på øynene hans og ble derfor klippet så snart han kom hjem.

Foto: Elin Tuntland

De seks første månedene hadde Styrk selskap av moren. Glaneguri har tydeligvis lært sønnen opp svært godt.

– Hun må ha vist ham hvor det er lurt å søke ly og hvor han skulle finne mat og vann. Eller så må han ha gått i lære hos Lars Monsen. Uansett har han klart å fete seg opp før vinteren, sier Krohn-Hansen.

Væren fra Langegården var antatt død, men overrasket alle da den kom ned fra fjellet i Bergsdalen i september i år.

SE VIDEO AV STYRK: Væren fra Langegården var antatt død, men overrasket alle da den kom ned fra fjellet i Bergsdalen i september i år.

Skeptisk til mennesker

Sauer og snø går dårlig sammen. Bonden forteller at sauer bruker minst mulig krefter når de går i snø. Ofte blir de stående i ro. Det hender at de regelrett snør ned.

– Men han har skjønt at han måtte søke ly i granskogen, tror Krohn-Hansen.

Vel hjemme på Langegården i Bergen har Styrk nå funnet seg godt til rette med moren og de andre sauene.

Menneskene er han fortsatt litt skeptisk til, siden han ikke har sett noen eksemplarer av sorten siden han var to måneder gammel.

Erik Krohn-Hansen, forpakter på Langegården

SLIPPER Å SLAKTE: – Nå ligger det an til at Styrk kan få leve videre og bli brukt til avl på en annen gård, sier Erik Krohn-Hansen.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Blir trolig reddet fra slakting

Dessverre har sauen ingen fremtid hjemme på gården. Kjøtt av voksen vær er lite ettertraktet. Han kan heller ikke brukes til avl på Langegården, siden han er i familie med nesten alle sauene der.

Dermed så slakting ut til å bli Styrks brutale belønning for kraftprestasjonen i fjellet.

Men etter at Styrks historie tirsdag ble fortalt på NRK P1 og på Vestlandsrevyen, har Krohn-Hansen fått flere telefoner fra bønder som vil kjøpe den hardføre væren.

– Nå ligger det an til at han kan få leve videre og bli brukt til avl på en annen gård. Det er veldig kjekt, sier Erik Krohn-Hansen.

BERGSDALEN: I fjellområdet mellom Dale og Voss har Styrk overlevd i 15 måneder, mange av dem helt på egen hånd.