Hopp til innhold

Studentleder etterlyser råd om trygg hjemreise til påsken: – Studenter blir stigmatisert

Bent Høies bønn til studenter om å droppe hjemreisen faller ikke i god jord hos studentleder. – Man blir demotivert, sier leder for Studentparlamentet på Universitetet i Bergen.

Sandra Krumsvik

KRITISK: Leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Sandra Krumsvik, etterlyser annen behandling av studentene. – Det er stigmatiserende at det kommer til studentene og ikke befolkningen generelt.

Foto: Lidvard Sandven / NRK

Nye smitterekorder var årsaken til at Bent Høie ba folk la være å reise hjem i påsken, noe som gjorde mange studenter urolig.

Torsdag måtte Høie presisere at dersom man er student som fortsatt har eget rom hjemme, kan man reise hjem i påsken.

Høie presiserte også at det er forskjell på studenter som bor på hybel og studenter som er godt etablert i en ny by med for eksempel samboer og barn.

– Hvis du bor på hybel et annet sted, men likevel har gutte- eller jenterommet hjemme, så er det er helt greit å reise hjem i påsken, sa han til NRK, og ba studenter være forsiktige dersom de skal reise mellom områder med høyt smittetrykk.

– Stigmatiserende

Alle presiseringene og omformuleringene får Sandra Krumsvik, som er leder for Studentparlamentet på Universitetet i Bergen, til å reagere.

Hun mener det er stigmatiserende at det kommer råd rettet spesielt mot studenter.

– Jeg skjønner intensjonen med å komme ut med en sånn anbefaling, men da bør man følge eksempelet til Beate Husa, helsebyråd i Bergen, om at dette er noe som skal gjelde alle, sier hun.

Vil ha heller ha råd om trygg hjemreise

Hun mener at alle studentene fortjener å reise hjem til påsken, og sier studenter kan føle seg ensomme selv om de bor med andre.

– Hvis jeg var ham, ville jeg prioritert de unge, og ikke hyttefolkene så høyt. Det bør heller blitt fokusert på at studentene må få reist hjem i påsken, og heller komme veiledende ord om hvordan reisen kan bli gjort trygg, sier hun.

Bent Høie

KONTRABESKJEDER: Helseminister Bent Høie (H) frarådet studenter å reise hjem til eller fra områder med mye smitte. Senere ga han unntak for enkelte studentgrupper.

Foto: Berit Roald / NTB

Krumsvik frykter studenter vil miste motet.

– Beskjeden kommer sent. De har sittet isolert i mange måneder, og har hatt påsken som et lyspunkt å se fram til. Det er en nedslående og demotiverende beskjed å få, sier Krumsvik.

Foreslår veiledning om karantene

Ane Breivik er nestleder i Unge Venstre og student i Bergen. Hun er positiv til regjeringens reiseråd til studentene, men ønsker også bedre råd om tryggere hjemreise.

– Jeg håper studenter kan få mer informasjon om hvilke forholdsregler man kan ta, for eksempel en veiledning om selvpålagt karantene eller å teste seg. Dette er ikke tiltak som først og fremst rammer studenter, men rammer alle i samfunnet, sier hun.

Ane Breivik

SER BEHOVET: Ane Breivik, nestleder i Unge Venstre og student, skjønner hvorfor regjeringen har kommet med strenge råd.

Foto: Privat

Hun mener derimot Høie har vært rausere med studentene enn resten av befolkningen med de nye presiseringene, og mener rådene som er gitt er nødvendige.

– Det er en helt spesiell situasjon. Helse Bergen må sende intensivsykepleiere til A-hus for å bistå den alvorlige situasjonen der. Da må vi ha forståelse for at enkelte tiltak kommer til å ramme studenter slik det rammer alle andre grupper i samfunnet, sier hun.

Helseminister Bent Høie (H) kom med disse påskerådene torsdag:

Anbefalingene gjelder for alle

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc svarer til NRK at anbefalingene om å unngå unødvendige reiser gjelder alle. For eksempel frarådes overnattingsbesøk i påsken hvis man reiser fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak.

– Men vi vet at det er studenter som fremdeles har gutte- eller jenterommet hjemme hos mamma og pappa. Derfor har vi presisert et unntak fra disse anbefalingene. For studenter uten egen familie eller som bor alene et annet sted, men som har gutte- og jenterommet hjemme, så er det helt greit å reise hjem i påsken.

Hvorfor blir det ikke gitt råd om for eksempel selvpålagt karantene eller testing som gjelder alle studenter?

Vi ønsker å la de studentene som ikke helt har flyttet hjemmefra enda ha mulighet til å dra hjem til mor og far i stedet for å bli sittende alene på en hybel i studentbyen, skriver Saliba i en e-post.

Statssekretær Saliba A Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet (H)

GREIT LIKEVEL: For studenter som ikke har familie eller som bor alene, er det greit å reise hjem i påsken, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc.

Foto: Esten Borgos