Hopp til innhold

Visumkaos i Storbritannia: Håkon (17) får ikke dra på utveksling

Videregåendeelevene har gledet seg i et halvt år, men kun halvparten av dem får møte opp til skolestart i Wales på mandag.

Håkon Øvretveit

VENTER: 17 år gamle Håkon Øvretveit skulle egentlig sitte på et fly til Wales i ettermiddag, men venter fremdeles på svar på visumsøknaden.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

– Jeg har hatt lyst til å dra på utveksling veldig lenge. Det er utrolig irriterende at det skal være så vanskelig.

Det sier 17 år gamle Håkon Øvretveit.

Mens medelevene er på vei til flyplassen for å dra på utvekslingsår i Wales' hovedstad Cardiff, sitter han og oppdaterer innboksen i håp om mer informasjon fra britiske myndigheter.

Visumkø

Etter to år med pandemi kommer utvekslingsstudentene nå tilbake til Storbritannia for fullt.

Men fordi landet har meldt seg ut av EU («Brexit»), må EU-og EØS-borgere ha gyldig studentvisum dersom de skal studere i over seks måneder i England, Skottland, Wales eller Nord-Irland.

Resultatet er lange behandlingskøer. Det har fire elever ved Knarvik videregående skole i Vestland smertelig har fått erfare.

Noen heldige

Klokken 14 torsdag ettermiddag gikk flyet fra Bergen. Der skulle egentlig åtte utvekslingsstudenter vært med. Men kun halvparten fikk reise.

Aurora Ravnøy Eriksen (17) er én av de som fikk reise.

– Vi er heldige. Det har gått bra for oss, men det har vært mye greier med søknader og intervjuer, sier hun.

Aurora Ravnøy Eriksen

HALVPARTEN FIKK REISE: Aurora Ravnøy Eriksen (17) var én av fire heldige som fikk visum tidsnok til avreise.

Foto: Synne Sørenes / NRK

Like heldig er ikke Øvretveit. Han skrev inn feil utløpsdato på passet sitt i visumsøknaden som ble sendt inn 2. august. I ukene etterpå har han havnet i ei byråkratisk mølle.

Også tre andre i klassen venter på å få visumsøknaden godkjent, selv om de ifølge skoleledelsen ikke har gjort noen feil i sine søknader.

Mener Brexit gir hodebry

Knarvik videregående har i over 20 år utvekslet elever til samarbeidsskoler i Cardiff.

Avdelingsleder på studiespesialiserende ved Knarvik, Lisbeth Sjursen, sier det sjelden har budt på problemer før Brexit.

– Men nå er visumsøknadene veldig kompliserte og krevende å fylle ut. Og når de først er sendt, er det nesten umulig å komme gjennom til myndighetene, sier hun.

Det hele er ganske frustrerende. Og elevene er veldig lei seg.

Lisbeth Sjursen, Knarvik videregående skole

– Vi går og venter uten å få vite status på søknadene. Saksbehandlingsfristen var egentlig 15 dager.

Den britiske ambassaden ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK i dag, men understreker at ventetida på visum er seks uker.

... og færre utvekslingsplasser

Vestland fylkeskommune organiserer utvekslingen til Cardiff, og finansierer tilbudet sammen med Lånekassen.

– Det er lange og tunge visumprosesser og svært vanskelig å rette opp feil, sier internasjonal koordinator i fylkeskommunen, Lene Fjeldsbø.

Etter Brexit har fylkeskommunen sett seg nødt til å redusere antall elever som får reise, og antall samarbeidsskoler de kan reise til.

– Vi hadde avtaler med fem skoler i Cardiff. Nå har vi kun avtale med denne ene skolen. Det har også blitt dyrere på grunn av visumkostnadene, sier hun.

Leder Anna Handal Hellesnes i studentorganisasjonen «Association of Norwegian Students Abroad» sier de har fått flere henvendelser fra elever og studenter om de nye visumreglene i Storbritannia.

Utveksling på videregående skole er et gode for den enkelte elev og for samfunnet for øvrig. Derfor er det viktig å gjøre det gjennomførbart for de elevene som ønsker å reise, sier hun.

avdelingsleder på studiespesialiserende ved Knarvik vg, Lisbeth Sjursen

KREVENDE SITUASJON: Avdelingsleder på studiespesialisering ved Knarvik videregående skole, Lisbeth Sjursen, omtaler situasjonen som krevende.

Foto: Synne Sørenes / NRK

Får ikke kontakt

Visumkaoset har ført til at britiske myndigheter nå tilbyr studenter å kjøpe seg frem i behandlingskøen for å unngå glipp av skolestart, skriver flere britiske medier, deriblant The Economic Times.

Vestland fylkeskommune har benyttet seg av denne muligheten og betalt ekstra for å gå fortgang i visumprosessen til Øvretveit.

Også for de tre andre elevene har prosessen vært krevende. De sendte tidligere inn visumsøknader, og fristen for svar fra britiske myndigheter har utløpt. Likevel står de tre uten visum.

Verken elevene eller fylkeskommunen har klart å få kontakt med britiske myndigheter om status i de konkrete sakene. Heller ikke den britiske ambassaden i Oslo eller den norske ambassaden i London har kunnet hjelpe dem.

NRK har ikke lyktes i å få en kommentar på uttalelsene fra Sjursen og Fjeldsbø fra ambassadene eller britiske immigrasjonsmyndigheter.

Mister skolestart i Wales

Øvretveit håper visumsøknaden blir godkjent, men er i ferd med å miste håpet om å rekke skolestart.

– I beste fall sitter jeg på et fly til Cardiff på onsdag, men det er bare hvis visumsøknaden går gjennom på første forsøk, sier 17-åringen.

Jeg er nesten innstilt på at det ikke skjer. Det er veldig kjipt.

Håkon Øvretveit (17)
Håkon Øvretveit (17) venter på svar på visumsøknad.

LITE HÅP: – Åpningsdagen er jo litt viktig for å bli kjent med folk, så jeg er redd jeg går glipp av en god del der, sier Håkon Øvretveit.

Foto: Privat

Én rakk det nesten

I det de fire heldige elevene skal gå om bord i flyet, melder en av de andre uheldige at hun akkurat da har fått sitt visum på e-post.

– Men hun er nå på Stord der hun bor. Hun rekker ikke dette flyet, sukker Aurora Ravnøy Eriksen.