Hopp til innhold

Ny app skal finne gammel mat

HØGSKOLEN I BERGEN (NRK): De fem studentene har vunnet pris og pengestøtte for den enkle, men smarte klimaideen.

Studenter HiB

MILJØVENNLIG: Vegar Rosenlund (24) og Olle Nyberg (30) tar en mastergrad i innovasjon og entreprenørskap, og vil utvikle en app som skal hindre at matvarer blir kastet.

Foto: Ingvild Fjelltveit / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Vi vil lage en app der matvarebutikker legger inn varer de vet er i ferd med å gå ut på dato, og foreslå en redusert pris. På den måten kan folk få vite om gode tilbud på matvarer, og butikken får solgt varer de ellers måtte kaste, sier Vegard Rosenlund.

Sammen med Olle Nyberg, Steffen Hoff, Even Lokøy og Jon Erik Berle Vinnerideen stakk han av med seieren i Høyskolen i Bergens Idémesterskap, og får 10.000 kroner og støtte til å videreutvikle ideen.

Den oppstod som et resultat av Rosenlund selv er glad i å finne gode tilbud på matvarer, og ville sette fokus på matsvinn.

– Jeg har tatt med selv i å sjekke om biffen jeg vil ha går ut på dato i morgen, slik at jeg kan få den til lavere pris dagen etter. At det blir lettere å finne slike tilbud, tror jeg folk er interessert i, forklarer Rosenlund.

Jeg syns det er en veldig smart idé og jeg tror den kan ha stor effekt.

Helene Frihammer, Klimapartnere Hordaland
  • Les også:

Oppfordrer til å tenkte nytt

– Vinnergruppen tar for seg en konkret problemstilling knyttet til at veldig mye mat blir kastet i butikker. Det er rett og slett en god idé, sier doktorgradsstipendiat Øystein Stave Høvig ved HiB.

Han ledet juryen som kåret Rosenlund og medstudentenes idé til årets beste.

Øystein Stave Høvik ved Høgskolen i Bergen.

NYE LØSNINGER: Doktorgradsstipendiat Øystein Stave Høvik mener studenter med nye ideer blir viktige i fremtidens arbeidsmarked,

Foto: Ingvild Fjelltveit / NRK

Høgskolen i Bergen har i flere år arrangert idémesterskap, for å oppfordre studentene til å finne nye løsninger.

– Vi mener at det er veldig viktig. Også for de studentene som ikke ender opp med å starte egne bedrifter, er det å ha en tanke om at man kan endre eksisterende løsninger verdifullt, sier Høvig.

Bransjen har stor tro på ideen

– Jeg syns det er en veldig smart idé, den er enkel å implementere og jeg tror den kan ha stor effekt, sier Helene Frihammer i nettverket Klimapartnere Hordaland.

Nettverket består av private og offentlige aktører i Hordaland som arbeider for å utvikle grønne forretningsideer. Blant partnere er dagligvaregrossisten Asko, som eier Kiwi-butikkene.

– Jeg har sagt til studentene at jeg vil sette dem i kontakt med nettverket vårt, for å se hva vi kan få til. Løst riktig tror jeg dette kan bli veldig spennende, sier Frihammer.

Det finnes i dag apper som tilbyr reduserte priser på varer fra restauranter og bakerier, men studentenes mål er en app som er direkte rettet mot matbutikker.