Studenter skaper kø ved legevakten

Mange studenter i Bergen har ikke fastlege her i byen, og går dermed til legevakten for å få vanlig legehjelp.

Legevakt

Studenter uten fastlege skaper kø ved legevakten. (Illustrasjonsfoto.)

Foto: Rainer Prang / NRK

I mangel på fastlege kommer studentene til legevakten i Bergen. Det merker overlege Eivind Damsgård, godt.

– Det kan være vanlige luftveisinfeksjoner, hoste eller influensa, sier han. Det er også en del som kommer for å fornye resepter. Kanskje fordi de har en kronisk sykdom, allergi eller astma. P-piller og p-sprøyter er det mange som vil ha resept på.

– Dette føler ikke vi at er en oppgave for legevakten, sier Damsgård. Det gjør at mange av de andre pasientene våre må vente ennå lengre. Og mange av disse tingene kunne studentene tatt opp med fastlege, hvis de hadde hatt det.

Ca. 19.000 av studentene i Bergen er tilflyttere. Det betyr at mange tusen trolig står uten fastlege.

Tall fra Studentskibnaden

Vil ha bedre tilbud for studentene

Det er ikke tall på hvor mange av Bergens 27 000 studenter, som ikke har fastlege her i byen. Men Studentsamskipnaden regner med at ca 19.000 av studentene er tilflyttere. Det betyr at mange tusen trolig står uten fastlege.

Nå etterlyser Studentsamskipnaden et bedre tilbud.

– Veldig mange av studentene kommer fra andre steder i landet, og har ikke fastlege i Bergen fra før av. Og de trenger et godt tilbud, de også, sier Erik Nyam-Apelset. Han er velferdsansvarlig for studentparlamentet ved Universitetet.

– Studentene har allerede et godt helsetilbud, blant annet gjennom studentsamskibnaden, med psykisk helsetjeneste og mange gode tilbud. Men vi har foreløpig ikke en fastlegetjeneste, sier han.

Vil ha på plass en ordning til høsten

Studentsamskipnaden jobber nå sammen med kommunen og universitetet om å få fastlegetjeneste tilknyttet studentområdet i sentrum. Ifølge Nyman-Apelset kan det være snakk om tre nye fastlegehjemler.

– Vi håper vi kan få dette på plass til neste semesterstart, sånn at alle de nye studentene som kommer høsten 2011 kan gli rett inn i en god ordning, sier Nyman-Apelset.