Hopp til innhold

Studenter orker ikke skrive for hånd

Krever å få bruke datamaskin på eksamen. – For lett å jukse, mener Universitetet.

Illustrasjonsbilde: Skriving

FÅR SKRIVEKRAMPE: En rekke ferske studenter får et sjokkmøte med eksamen på høyere utdanning.

Foto: Colourbox.no

Overgangen fra videregående skole til universitet eller høyskole er stor for mange, og en rekke studenter får det største sjokket i eksamenstiden. For til forskjell fra på videregående skole, hvor eksamener blir skrevet på pc, må de skrive eksamensbesvarelsene for hånd.

LES OGSÅ: Frykter ID-juks på eksamen | Holder seg våkne med tabletter og energidrikk

Kråketær med penn og papir

Det skaper stor frustrasjon blant ferske studenter. En mannlig student forteller til NRK.no at han leverte inn oppgaven uten å fullføre, fordi han fikk skrivekrampe.

Hør hva studentene mener om eksamen uten pc:

– Det hadde vært en fordel å bruke pc, for man skriver lite for hånd for tiden. På forrige eksamen avsluttet jeg tre sider for tidlig fordi jeg fikk skrivekrampe.

– Og du trenger kanskje et oppfriskningskurs i løkkeskrift?

– Det er vel strengt tatt sånn at når de velger at jeg skal skrive for hånd - må de ta til takke med den skriften de får.

– Kråketær?

– Ja, stort sett.

– En udigitalisert boble

Kuvvet Atakan

FRYKTER JUKS: Viserektor ved Universitetet i Bergen, Kuvvet Atakan.

Foto: Jarle Vines (Wikimedia Commons)

– Universitetet blir en udigitalisert boble, mener leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Tine Øverseth Blomfeldt.

Studentlederen kjenner selv også godt til den muskelkrampen man får etter å ha sittet seks timer og skrevet for hånd. Det største problemet er likevel overgangen fra pc til løkkeskrift med penn på papir.

– Ja, det er noe med at det er to forskjellige måter å skrive på. Hvis du skriver på pc kan du gå tilbake å redigere det du skriver. Det blir et stort problem for studentene når de på universitetet skal disponere oppgaven på papir, når man har lært noe annet på videregående, sier hun til NRK.no.

Hør hele saken her:

Jobber med å finne løsning

Viserektor ved Universitetet i Bergen, Kuvvet Atakan, forstår frustrasjonen, men sier en ordning tilsvarende videregående skole vil gjøre det for lett å jukse.

– Vi må være i stand til å fullføre eksamen på en forsvarlig måte, og det jobber vi med. Vi er nødt til å ha et velkontrollert lukket system, med egne pc-er tilrettelagt for dette formålet. Det vil naturlig nok kreve en god del infrastruktur, sier Atakan.

– Forskjell mellom videregående og høyere utdanning

Anne Karine Nymoen

VENTER PÅ PILOT-RESULTAT: Leder i Norsk Studentorganisasjon, Anne Karine Nymoen.

Foto: NSO

– Jeg har full forståelse for at studentene opplever dette som en kjempeovergang. Universitet og høyskole er fra før en helt annen måte å lære på enn videregående, og dette bidrar til å gjøre forskjellen enda større, sier leder i Norsk Studentorganisasjon, Anne Karine Nymoen, til NRK.no.

Organisasjonen har ikke tatt stilling til spørsmålet om å endre eksamensformen for høyere utdanning, men sier flere medlemslag har jobbet med problemstillingen.

– Vi vet at det har vært gjennomført pilotprosjekter på dette området, og det vil være svært interessant å se hvilke resultater som har vært der, sier Nymoen.

Krever statlige midler

Studentene mener Kunnskapsdepartementet bør legge til rette for en digitalisering også for høyere utdanning.

– De har gjort en omfattende investering i datamaskiner på den videregående skole. Nå bør de begynne å følge opp også på høyere utdanningsinstitusjoner, sier Øverseth Blomfeldt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.