Hopp til innhold

Studenter har fått ølbrygging på timeplanen

HØGSKOLEN I BERGEN (NRK): Andreas Palmstrøm elsker å brygge øl på fritiden. Nå får han studiepoeng for å gjøre det på høgskolen.

Studenter har ølbrygging som fag.

UVANLIG FAG: Her brygges det øl.

– Vi trenger ti liter vann til maltet. Så skal det trekke i en times tid, sier Andreas Palmstrøm, mens han heller vann i en stor kjele på et laboratorium på Høgskolen i Bergen.

Palmstrøm går tredje året på elektroingeniørlinjen. To dager i uken har han forelesninger litt utenom det vanlige. Da lærer han å brygge øl.

– Det kan ikke sammenlignes med andre fag. Jeg må innrømme at det er første gang jeg virkelig har gledet meg til å gå på forelesning, sier Palmstrøm.

Tror mange vil ha ølkompetanse

– Dette er en næring som har vært i vekst i lang tid, og vi tror det er behov for kunnskap om ølbrygging, sier Geir Martin Førland, instituttleder for Institutt for bio- og kjemiingeniørfag.

Det er bakgrunnen for at høgskolen i høst for første gang tilbyr et emne i ølbrygging.

Geir Martin Førland

POPULÆRT: Instituttleder Geir Martin Førland forteller at ølfaget har stor pågang.

Foto: Ingvild Fjelltveit / NRK

Emnet er et valgfag for studentene på Institutt for elektro, bio- og kjemiingeniørfag og maskin- og marinfag.

– Studentene får en kompetanse som er etterspurt i en voksende næring. Det er flere bryggeriet som har tatt kontakt fordi de for eksempel har tema de ønsker at studentene her skal se nærmere på, sier Førland.

Han understreker at studentene ikke bare lærer å lage øl.

– De får blant annet kunnskap om kjemiske prosesser og produksjonsproblematikk som er viktig i all næringsmiddelindustri. Det tror jeg vil gjøre dem ettertraktet i arbeidsmarkedet, sier Førland.

Øl høgskolen i Bergen

STUDENT-ØL: Studentene har allerede brygget ferdig en del flasker øl.

Foto: Ingvild Fjelltveit / NRK

Stor pågang

I høst er det 24 studenter som har fått plass på emnet. Instituttlederen forteller at interessen for faget er stor.

– Vi hadde så stor pågang at vi måtte stenge opptaket tidlig. Så det er et veldig populært emne, sier Førland.

Student Andreas Palmstrøm hadde ølbrygging som hobby en god stund før han fikk det på timeplanen.

– Det er som strikking og baking, det er en hobby du kan nyte i etterkant. Men jeg håper det kan bli mer enn en hobby. Drømmen hadde vært å få jobbe på et bryggeri, sier han.