Hopp til innhold

Studentene flykter fra oljefag

Nå rammer problemene i oljebransjen også utdanningssektoren. Langt færre søker seg til oljerelaterte fag ved universiteter og høgskoler.

OLJE OSEBERGFELTET

IKKE LIKE ATTRAKTIV UTDANNELSE: De unge har liten tro på en fremtid i oljenæringen, sier tallene fra samordna opptak.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Tallene fra samordnet opptak som ble offentlige i dag viser at stadig flere i stedet velger seg annen ingeniørutdannelse. Søkningen til bachelorprogrammet i petroleum og prosessteknologi ved Universitetet i Bergen faller med 66 prosent. Ved NTNU i Trondheim er det en nedgang på 73 prosent til petroleumsrelaterte fag, ved Universitetet i Tromsø 64 prosent og ved Universitetet i Stavanger, 47 prosent.

Dag Rune Olsen

IKKE BEKYMRET: Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen mener nedgangen mer er snakk om en normalisering enn en krise.

Foto: UiB

Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen er ikke overrasket.

– Vi har hatt en veldig høy søkning tidligere. Det har vært stor konkurranse om å sikre seg disse plassene. Jeg vil mer kalle dette for en normalisering enn en krise. Dette er helt tydelig knyttet til fallet i oljeprisen og de konjunktursvingningene vi ser i markedet i forbindelse med dette, sier Olsen.

LES OGSÅ: Tidenes høyeste søkertall til høyere utdanning

LES OGSÅ: Dette er de ti mest populære studiene

Studentene søker seg til klassiske fag

I stedet søker mange studenter seg til humanistiske fag og språkfag.

– Vi vet at det er et stort behov for slik arbeidskraft, ikke minst i skoleverket. Blant annet gjelder dette lærere med språkkompetanse, sier Dag Rune Olsen.

Ole-Gunnar Søgnen

VENTET UTVIKLING: Rektor Ole-Gunnar Søgnen ved Høgskolen i Bergen mener andre ingeniørutdanninger tjener på at færre vil ha oljejobber.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Også ved Høgskolen i Bergen er det størst søkning til helse- og sosialfag samt lærerutdanningene.

Søkningen til ingeniørutdanningen generelt går opp, men også her er det en klar nedgang for oljerelatert ingeniørutdanning.

– Dette hadde vi ventet. det som er bra er at vi samtidig har fått en oppgang i søkningen til de klassiske ingeniørstudiene, som bygg, landmåling og elkraft, sier rektor Ole-Gunnar Søgnen.

– En naturlig utvikling

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H)

GLEDELIG: Flinke elever med ambisjoner bør også bli lærere, sier statsråd Elisabeth Aspaker (H)

Foto: Mads Nygård / NRK

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H), som er settestatsråd for kunnskapsministeren, mener det er naturlig at situasjonen i oljebransjen fører til en justering i søkertallene.

– Tidligere har andre sektorer skreket etter ingeniører som oljenæringen har tatt til seg. Dette har vært tilfelle for kommuner, vei og fornybar energi. Det er fortsatt gode muligheter for ingeniører, sier Aspaker til NTB.

Hun mener det samtidig er gode nyheter for norsk skole at det er flere som søker seg til lærerutdanningene. Regjeringen har vært opptatt av å øke yrkets status, og har ønsket seg studenter med høyere karakterer.

– Jeg håper vi har greid å kommunisere at også flinke elever med høye ambisjoner, bør bli lærere, sier Aspaker.

LES MER: Søkertallene til Samordna Opptak (ekstern lenke)

Høgskolen i Bergen

NEDGANG: Høgskolen i Bergen er ett av utdanningsstedene som merker at færre søker seg til oljerelatert utdannelse.

Foto: Helene Vassbotten Lervik / NRK