Håper å åpne E16 i kveld etter jordras

Store jordmasser og fare for nye ras gjør at Statens vegvesen sperrer E16 mellom Trengereid og Indre Arna. Nå setter de opp vakter som skal passe på nye ras.

SISTE: Vegvesenet opplyser til NRK klokken 10.00 at E16 tidligst åpnes sent onsdag ettermiddag.

Ingen personer kom til skadet i raset, som skjedde rundt klokken 01.30 i natt.

I beste fall har vi et håp om å bli ferdig på E16 utover sen ettermiddag eller kveld.

Gunnar Kråkenes, prosjektleder i Statens vegvesen

I går advarte Jordskredvarslinga mot faren for jordras, på grunn av store nedbørsmengder det siste døgnet. I natt slot advarselen til, med full styrke på E16.

– Det har gått et stort jordras. Det fører til at både gamleveien som går rundt Risnes og E16 er stengt for øyeblikket, sier Roger Lemme som er trafikkoperatør i Statens vegvesen.

Blir stengt i mange timer

En geolog ble sendt opp i helikopter i 09-tiden onsdag morgen. Statens vegvesen måtte vente til det ble lyst før helikopteret kunne sendes til rasområdet.

– Raset har gått mellom Risnestunnelen og Romslotunnelen. Det er ikke så mye masse som har kommet ned i kjørebanen. Men det ligger veldig mye masse over tunnelinngangen. Derfor er det fare for at dette kan rase ned på veien, sier Lemme.

Etter geologens synfaring fra helikopter ble det klokken 10.00 klart at hovedveien til Bergen fra øst blir stengt i mange timer.

Se video fra rasstedet (saken fortsetter under):

Store jordmasser og fare for nye ras gjør at Statens vegvesenet sperrer E16 mellom Trengereid og Indre Arna. Veien blir ikke åpnet på mange timer.

VIDEO: Jordras på E16 i Arna. Foto/redigering: André Marton Pedersen

Åpner sidevei først

Men Vegvesenet håper å åpne den kommunale Romslovegen/Risnesvegen som går parallelt med E16 fra Indre Arna til Trengereid.

Ras E16

STENGT: Dette synet møter trafikantene som kommer fra Bergen på E16.

Foto: Åge Algerøy

– Siste nytt er at vi kan begynne å rydde den kommunale veien som går over tunnelen. Geologen som har vært oppe har sett at det ligger en del i fjellsiden, men det er såpass rent at vi kan våge å få vekk massene den kommunale veien, sier Gunnar Kråkenes, prosjektleder i Statens vegvesen.

Det må settes opp et midlertidig betongvern, etter at autovernet på den gamle veien ble revet vekk. Når det er gjort, kan man åpne den kommunale veien.

Men Romslovegen/Risnesvegen er smal og kronglete, og vil ikke kunne ta unna all tungtrafikken som kommer inn til Bergen østfra.

– Det er vanskelig å anslå når vi kan åpne E16. Formiddagen vil gå med til å rydde den kommunale veien, og først ut på ettermiddagen kan vi begynne på europaveien. I beste fall har vi et håp om å bli ferdig på E16 utover sen ettermiddag eller kveld, sier Gunnar Kråkenes til NRK.

Også politiet tvitrer om at man håper på åpning mot kvelden:

Laster Twitter-innhold

Setter opp rasvakter

Selv om E16 skulle åpne igjen i kveld, kan den bli stengt igjen. Årsaken til det er at det er ventet store nedbørsmengder i Bergensområdet i dag – og det kan bety fare for nye ras.

– Vi skal ha vakt på rasstedet utover dagen. En til å passe på E16 og en til å passe på den kommunale veien, i tilfelle det blir bevegelser i fjellsiden, sier Kråkenes.

– Så selv om vi skulle klare å åpne veien i kveld, kan vi måtte stenge raskt igjen, legger han til.

Dårlige omkjøringsmuligheter

Trafikk som ferdes i området har dårlig med omkjøringsmuligheter i morgentimene.

– Alternativet for personbiltrafikken er å kjøre fylkesvei 137 fra Samnanger til Os. Biler som kommer fra Voss kan kjøre fylkesvei 659 fra Dale til Modalen og videre til Romarheim, da er de tilbake på E39, sier Lemme.

Når det gjelder tyngre kjøretøy finnes det egentlig bare et alternativ ifølge Statens vegvesen.

Kaos ved E16

VOGNTOGKAOS: Det hoper seg opp med vogntog ved Trengereid. Der er veien stengt.

Foto: Jan-Egil Dyvik / Avisa Hordaland

– Eneste alternativet for dem nå er å kjøre fylkesvei 48 fra Tysse til Eikelandsosen også ta ferge fra Venjaneset til Hatvik.

Kaos ved Trengereid

Ved rundkjøringen på Trengereid har det hopet seg opp med vogntog som venter på å slippe gjennom, melder Avisa Hordaland.

Avisen melder om kaotiske tilstander, og opp mot 30 store trailere står og venter. Flere har gitt opp ventingen og har tatt turen om omkjøringsveiene til Samnanger.