Hopp til innhold

Stort antall laks på rømmen

Fiskeridirektoratet melder om en stor rømming av laks i Fusa sør for Bergen. Foreløpig er 600 laks funnet.

Illustrasjonsfoto oppdrettslaks

RØMMING: Det har trolig rømt flere tusen fisk fra en merd med 150.000 laks etter en flenge ble oppdaget i noten, opplyser Fiskeridirektoratet.

Foto: ILLUSTRASJONFOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Onsdag 31. januar varslet en lokal fisker i nærheten av Oterstegdalen i Fusa at han hadde fanget laks i garnet. I en oppdatering tirsdag ettermiddag opplyser Fiskeridirektoratet at det kan være snakk om en stor rømming fra anlegget til Bolaks AS.

– Det ble i etterkant av det første varslet funnet en stor flenge på cirka to ganger tre meter. Det tok omtrent to dager fra det skjedde til det ble oppdaget. Vi mistenker at noen tusen fisk har sluppet løs, men det er foreløpig for tidlig å slå noe fast, sier seksjonssjef Leni Marie Lisæter i Fiskeridirektoratet region Vest til NRK.

Til Dagens Næringsliv opplyser Lisæter at det var totalt 150.000 fisk i merden. Laksen som rømte veier mellom tre og seks kilo.

Skyldes trolig avlusing

Fiskeridirektoratets foreløpige teori er at flengen trolig har oppstått i forbindelse med en avlusing av laksen på anlegget mandag 29. januar.

Nå har det blitt satt i gang utvidet gjenfangst etter avtale med lokale fiskere, opplyser Lisæter. I tillegg er det opprettet et mottak på Lammaneset.

Det har de siste ti til femten årene blitt satt inn store ressurser for å begrense rømming av oppdrettslaks. Grunnen til det er i hovedsak for å hindre den negative påvirkningen det kan ha for villaksbestanden hvis oppdrettslaks gyter med villfisk.

Direktør deleier selskapet

Selskapet bak oppdrettsanlegget har flere ganger vært i fokus. Bolaks eies i hovedsak av Holmefjordfamilien. På hjemmesiden til Fiskeridirektoratet blir det opplyst at fiskeridirektør Liv Holmefjord eier 9,62 prosent av Bolaks gjennom sitt heleide investeringsselskap P2H Invest AS.

På Fiskeridirektoratets hjemmeside blir det opplyst at Holmefjord er inhabil i alle saker som Fiskeridirektoratet sentralt behandler knyttet til selskapet Bolaks. Hun er også inhabil i behandlingen av saker i tilknyttede selskap og andre saker der as Bolaks har særskilte interesser. Det er oppnevnt en settefiskeridirektør som behandler sakene der Holmefjord er inhabil.

Daglig leder i Bolaks, Bjørg Mette Holmefjord Antonsen, har ikke vært tilgjengelig for en kommentar tirsdag kveld.