Hopp til innhold

Elv tok nytt løp i styrtregn - seks er evakuert

Fire voksne og to barn ble evakuerte da store vannengder omringet et hus og en låve i Lavik i Høyanger. – Det så heftig ut da vi kom, forteller brannvesenet.

Flom i Høyanger

EVAKUERT: Beboere i huset ved Lavik i Høyanger har blitt evakuert.

Foto: Høyanger brannvesen

En elv har gått over sine bredder, skriver politiet ved 19-tiden lørdag. Da hadde dramatikken allerede pågått siden like over klokka 18.

– Det kom veldig mye nedbør konsentrert på ett sted, og små bekker voks seg store og tok nye løp, forteller brannsjef i Høyanger, Olav Nordgulen.

Politiet rykket ut og evakuerte beboerne.

E39 var stengt

Seks personar evakuerte under styrtregn i Høyanger.

ROET SEG: Da regnværet avtok, roet også vannmassene seg. Vannet gjorde en del skade på vei og rundt både hus og låve.

Foto: Høyanger brannvesen

Huset og låven ligger mellom Noreviktunnelen og Bogstunnelen på E39, og byggene skal fortsatt stå. E39 var en periode stengt på stedet.

Brannvesenet på Sande, Vadheim og Høyanger rykket ut, og jobbet med å lede vannet bort fra huset og låven.

Lars Petter Lorvik, vaktkommandør hos 110 Vest, sier ingen husdyr står i låven. Han tror vannet har trengt seg inn i kjelleren.

– Vannmassene kom på begge sider av huset. Vi hadde ikke veldig mye å hjelpe oss med, annet enn en traktor som vil plasserte ut for å prøve å holde vannet borte fra huset. Det har nok kommet litt vann i kjelleren, sier Nordgulen.

– Brun elv kom mot huset

NRK var tidlig i kontakt med Geir Ytredal, som bor i huset sammen med kona Ingrid Ytredal.

– Vi venter på det skal gi seg. Det kom en flodbyge, sa han.

Kona forteller om dramatiske minutter da vannet fosset mot huset. Tre voksne, to barn og en hund er nå evakuerte. Bare Geir ble igjen for jobbe mot vannmassene.

– Vi satt inne og skulle lage kveldsmat. Besøket vårt så det kom en brun elv mot huset vårt. Vi greide å komme oss opp i nabohuset, som ligger i ly for elven, sier hun.

Politiet ankom så stedet og ba familien og gjestene evakere.

– Ble dere redde?

– Ja, vi flyktet med det samme til det andre huset. Elven gravde fort rundt huset vårt, så vi såg at det ikke var mange minuttene før det kunne blitt verre.

De er nå innlosjert hos datteren, og har fått tilbud om å flytte inn på hotell for natten. I løpet av kvelden avtok vannmengdene, og det er ikke lenger fare for at husene kan bli tatt av flommen.