Hopp til innhold

Her er noen av helseforskjellene i Bergen

Som første kommune i landet har Bergen laget en geografisk oversikt over helseforskjellene til barna i byen. Resultatet viser store forskjeller.

Helseundersøkelse blant barn i Bergen

Mens barn på Slettebakken og Olsvik har hatt mest hull i tennene, er tannhelsen på Bønesskogen og Breistein best i byen. Det viser en fersk rapport som ble lagt frem av Bergen kommune i dag.

Den viser også blant annet at 8.-klassinger i Sandviken, Vågen og på Nygårdshøyden spiser mest sjelden frukt og grønt daglig. Flinkest til å få i seg frukt og grønt, er barna på Fantoft, Sandsli og i Fanabygda.

I kartet over kan du se noen av forskjellene i Bergen. MERK: Vi har kun plukket ut enkelte data fra hver sone.

Rapporten tar for seg en rekke områder: kosthold, tannhelse, røyking, søvn, psykisk helse, sosialt nettverk og aktivitet på fritiden. Resultatene er fordelt på 51 soner og viser til dels forskjeller mellom ulike deler av kommunen.

Fem områder peker seg ut

– Enkelte av områdene i undersøkelsen har større opphopning av utfordring enn andre. Det gjelder spesielt områdene Loddefjord, Slettebakken, Solheim, Flaktveit og Olsvik, sier helsebyråd Hilde Onarheim.

Hilde Onarheim

OVERRASKET: – At så mange seksåringer enkelte plasser sliter med å sove, er noe av det som overrasker meg mest, sier helsebyråd Hilde Onarheim.

Foto: Sølve Rydland / NRK

I 2011 ble det laget en levekårsundersøkelse i Bergen. Den nye rapporten bekrefter forskjellene som kom frem den gangen.

– Men denne rapporten viser også at det er en større variasjon enn det vi så i levekårsundersøkelsen den gangen, legger hun til.

Arbeidet med rapporten har pågått i tre og et halvt år, fra 2010 frem til 2014.

Barn leker på Ny-Krohnborg skole i Bergen

DELT I 51: Ikke alle barn i Bergen er like flinke til å spise frokost, mat på skolen eller frukt og grønt. Forskjellene er stor i de 51 sonene i byen, viser den ferske rapporten. Illustrasjonsfoto fra Ny-Krohnborg skole.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Lite frukt i Sandviken

En av tingene undersøkelsen har sett nærmere på er hvor flinke 8.-klassinger er til å spise frokost, frukt og grønt og niste på skolen.

I snitt svarer hvert femte barn i Bergen at de ikke spiser frukt eller grønt daglig. Andelen er størst i Sandviken og i sentrumssonene Nygårdshøyden og Vågen, der fire av ti 8.-klassinger sier de ikke spiser grønt daglig.

Barna som er flinkest til å spise frukt og grønt finner du på Fantoft, Sandsli og i Fanabygda. Her svarer 87 prosent av barna at de spiser frukt eller grønt hver dag.

14 prosent av 8.-klassingene spiser ikke frokost daglig, mens åtte prosent i samme alder sier de ikke spiser mat på skolen hver dag.

Loddefjord er et område som utmerker seg spesielt negativt på skolemat. Hele 22 prosent av 8.-klassingene sier de ikke spiser mat på skolen, enten medbrakt eller kjøpt, hver dag.

Barn på Fantoft og i Solheim er blant dem som spiser frokost minst. Mer enn hver fjerne elev svarer at de ikke spiser frokost hver dag.

Hull i tennene og dårlig søvn

11-åring

TANNHELSE: I Loddefjord hadde så mange som hver tredje seksåring hatt hull i tennene da de begynte på skolen.

Foto: Annette Berentsen / NRK

Tannhelsen er også tema i kartleggingen. Også her viser undersøkelsene av barn at det er store sprik i Bergen by.

Så mye som hvert tredje 6-åring i Loddefjord hadde hatt hull i tennene da de begynte på skolen. I andre enden av skalaen har mindre enn åtte prosent i områdene Bønesskogen, Breistein, Skjold og Alvøy hatt hull.

Mange barn sliter også med søvnen. Og problemet blir større når barna blir eldre.

Ni prosent av seksåringene i bergensskolen får ifølge rapporten ikke nok søvn. Tallet stiger til 15 prosent når de går i 8. klasse.

– At så mange seksåringer enkelte plasser sliter med å sove, er noe av det som overrasker meg mest, sier Onarheim.

– Nybrottsarbeid

Rapporten er hentet fra helseundersøkelser som allerede gjøres på barn: 6-månederskontroll, toårskontroll, skolestartskontroll og helseundersøkelser i 8. klasse.

– Å hente data på denne måten er nybrottsarbeid og kan ha visse svakheter. Det er oss bekjent ikke prøvd før, sier etatssjef for helseetaten i Bergen kommune, Brita Øygarden.

Den store helsekartleggingen ble lagt frem av helsebyråd Hilde Onarheim (H) på Ny-Krohnborg skole i dag. Hun hadde med seg skole- og barnehagebyråd Harald Victor Hove og byråd for kultur, næring, idrett og kirke, Helge Stormoen (Frp).

Helsebyråden velger også å finne positive ting i kartleggingen.

– Rapporten viser også at det er svært mange barn i Bergen som har en god oppvekst, sier helsebyråden.