Store forskjeller i behandling ved livets slutt

Postnummeret ditt kan avgjøre hvor god lindrende behandling du får, dersom du blir uhelbredelig syk og skal dø, viser ny rapport. – Ikke godt nok, mener helseministeren.

Bergen Røde Kors sykehjem

GIR SMERTELINDRING: Mange kommuner mangler et spesialtilpasset tilbud for lindrende behandling, slik man blant annet har på Røde Kors sykehjem i Bergen.

Foto: Jørgen Eide / NRK

I mars fortalte NRK Brennpunkt om Siv Tove Pedersen som selv valgte å dø ved legeassistert dødshjelp.

Helseministeren tror at færre hadde tenkt på aktiv dødshjelp dersom tilbudet om pleie den aller siste tiden var bedre.

– Ja, det er jeg helt overbevist om. Hadde vi klart å gi et tilbud der alle følte seg trygge på at de får god nok hjelp og oppfølging, er jeg overbevist om at ønsket om aktiv dødshjelp var mindre, sier helseminister Bent Høie til NRK Her og nå.

Bent Høie

VIKTIG OPPGAVE: Helseminister Bent Høie tror at færre hadde tenkt på aktiv dødshjelp dersom tilbudet om pleie den aller siste tiden var bedre.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Ikke godt nok

To av tre kommuner mangler et spesialtilpasset tilbud om lindrende behandling til folk som skal dø.

– Dette er ikke godt nok. Derfor må vi bygge opp kompetanse og tilbud i kommunene. Vi skal legge frem en egen stortingsmelding om helsetjenesten der dette skal være tema.

– Tror du at mange dør her i Norge mens de føler seg utrygge, eller har fått for dårlig smertelindring?

– Ja, det skjer nok, dessverre. Men det er viktig å understreke at det finnes gode tilbud mange steder, sier Høie.

LES OGSÅ: – Siv Tove ville leve, men hadde ikke et liv

De får det de trenger av smertestillende, ofte mye beroligende. Mange har mye angst.

Anne Hatlestad, sykepleier

Ingen skal dø med smerter

Mange kommuner mangler et spesialtilpasset tilbud for lindrende behandling, slik man blant annet har på Røde Kors sykehjem i Bergen.

Anne Hatlestad er sykepleier på den palliative avdelingen ved Røde Kors Sykehjem i Bergen. Hun tar NRK med inn på avdelingen som rommer åtte korttids sengeplasser, for såkalt palliativ behandling.

– Hvis du ser at det er tent en lykt her så er det fordi vi har hatt et dødsfall. Når jeg kommer på jobb pleier jeg alltid å se bort på bordet om det brenner, sier Hatlestad.

De som får plass her, er i livets aller siste fase. Her skal ingen behøve å dø med smerter.

Skryter av sykehjemmet

– Du må være alvorlig syk, med kort forventet varighet der du ikke kan bli frisk. Vi har også unge pasienter, noen med barn. Det berører oss alle.

– De får det de trenger av smertestillende, ofte mye beroligende. Mange har mye angst, sier sykepleieren.

Se Brennpunkt-dokumentaren her:

Hun ville slippe en langsom og smertelig død. Derfor valgte Siv Tove Pedersen (41) å reise til Sveits for å avslutte livet sitt. Før det hadde hun kjempet mot en uhelbredelig lungesykdom i sju år. I denne dokumentaren forteller vi Siv Tove Pedersens historie.