Det er eit frodig år i Lærdal. Sist veke kunne laksefiskarane fortelje om rekordår i Lærdalselvi, og no melder frukt- og grøntprodusentane i Lærdal at dei har hausta tonnevis av grønsaker, tidlegare enn vanleg.
Harald Blaaflat Mundal er dagleg leiar i Lærdal frukt og grønt, og fortel at det er spesielt potetene som imponerer i år. Så langt har dei hausta 211 tonn poteter, medan dei hadde 146 tonn på same tid i fjor.
– Vi har hatt ein voldsomt bra start på sesongen. Vi har vore litt tidlegare ute enn før, og det forklarer ein del av det, seier Mundal.
Salet veks raskare enn potetene
I år er det fleire som etterspør potetene frå Lærdal, og sjølv om dei har hausta meir enn vanleg, er det ei utfordring å klare å levere til kundane. For ein må uansett vente til rotfruktene blir modne før ein kan grave dei opp.
– Vi har måtte stoppe opp i nokre dagar no rett og slett for at potetene skal bli klare til opptak, seier Mundal.
Sjølv om det er eit luksusproblem, vil han ikkje slå seg til ro med ein slik situasjon.
– Vi må passe på at vi klarer å få eindå fleire modne potetere tidlegare neste år, seier han.
– Action og rokkenroll
Sjølv om det går bra med potethausten står fleire gode nyhende i kø. Kommande veke skal dei byrje å hauste moreller og bringebær i Lærdal. Då set dei inn forsterkingar for å kunne levere modne bær til Bergensområdet så fort som mogleg.
– Vi får inn mange sesongarbeidarar og då blir det action og rokkenroll på pakkeriet, så det gler vi oss veldig til, seier Mundal.
Kari Sigrun Lysne på Ljøsne i Lærdal leverer moreller til pakkeriet, og er klar til å sette igang med innhaustinga.
– Det ser ut som det er mykje frukt og at det er god kvalitet på bæra i år, seier ho.