Hopp til innhold

Stiller ut over 100 år med julekort

I mer enn 100 år har vi skrevet julekort, men nå er interessen synkende. Jane Jünger og Trine Kyvik åpnet utstilling for å fremme julekorttradisjonen.

Jane Jünger og Trine Kyvik

POSERER I ET JULEKORTMOTIV: Jane Jünger og Trine Kyvik har samlet kort fra både gamle og nyere tider.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

– I dag sender mange familier julebrev, men de sender digitalt. Folk behandler familiebildene med bildebehandlingsprogrammer, de forteller gjerne om sydenturen sin, men sender det hele digitalt fremfor å bruke konvolutt og frimerke, sier Jane Jünger.

Tradisjonelt har det å skrive kort med julemotiv til venner og kjente vært en høytidsstund i de mørke dagene i desember. Nå har de håndskrevne kortene fått sterk konkurranse. I dag skriver de fleste av oss julebrev på data eller sender bilder av ungene våre.

Jünger og Trine Kyvik mener det er synd at julekortene blir sjeldnere og sjeldnere. For å gi julekortene litt ekstra blest har de åpnet en utstilling på Sunnhordland Museum. Her viser de frem julekort fra 1910 og frem til i dag.

– Hensikten med denne utstillingen er å feire alle de vakre julekortene som er sendt i hundre år i våre region. Her er det fin løkkeskrift og fine personlige meldinger som dominerer, sier daglig leder Jane Jünger ved Sunnhordland museum.

En gammel tradisjon

Et bilde av en nisse, eller en engel, eller kanskje et strålende juletre. Motivene er mange. Helt siden begynnelsen av 1900-tallet har vi sendt julekort her i landet, til slekt og venner. Det aller første julekortet vi kjenner til ble tegnet i England i 1843.

Julekort ustilling Stord

ULIKE FARGER OG MOTIVER: Museumskonsulent Trine Kyvik inspiserer de nye utstillingen av julekort ved Sunnhordland museum.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

De eldste julekortene er jo veldig nasjonalromantiske. Her er stabbur, lefser, flatbrød og bunader blant motivene. Det finnes også hester, snødekte fjell og norske flagg.

Museumskonsulent Trine Kyvik har hatt mye gøy med å henga opp julekortutstillinga.

– Ja vi ler mye. Ofte kan det være et misforhold mellom bildet på fremsiden og budskapet på den andre siden av kortet.

Nisselue under krigen

Under andre verdenskrig var røde nisseluer et tegn på motstandskampen. Å sende julekort med den gode, gamle, nissen på var å peke nese til den tyske okkupasjonsmakten.

– Ja, det er i det hele tatt veldig mange symboler gjemt i de eldre julekortene, sier Jane Jünger.

– Men hva er grunnen til at interessen for julekort er på vei ned?

– Jeg tror kanskje vi i dag synes de er klisjefylte. Dessuten ønsker vi oss mer personlige julehilsener. Så spørs det om det er det vi oppnår. Langt fra alle har tid til å skrive noen personlig julehilsen. Det hele dreier seg om tid, og det er noe vi langt fra har nok av i dag.

Julekort utstilling Stord

FRA UTSTILLINGEN: Sunnhordland museum stiller ut julekort fra 1910 og frem til i dag.

Foto: Marte Rommetveit / NRK