Stille før stormen: Slik forbereder Vestlandet seg for «Urd»

Politiet, brannvesenet, Statens vegvesen og Avinor hever beredskapen. Sivilforsvaret er koblet inn for å bistå i stormen.

MF Utne på Sævrøy

MF Utne, som går mellom Sævrøy og Fedje, kommer sannsynligvis til å stå i morgen, 2. juledag, ifølge kapteinen. Det kan bli satt inn en passasjerbåt, sier han, og enkelte Fedje-folk har allerede begynt å sette bilene sine på Sævrøy for morgendagen.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

Ekstremværet «Urd» er ventet å treffe Vestlandet med full styrke morgenen 2. juledag.

Kapteinen på MF Utne (bildet) tror ikke fergen mellom Sævrøy og Utne vil gå i morgen. Andre fergesamband kan også innstilles, ifølge vegvesenet, som sier at broer i bergensområdet også kan bli stengt. Fjellovergangene er som kjent utsatte.

– Eksempelvis er Askøybroen særlig utsatt med vindretning fra vest, slik været er meldt. Normalt stenges broer i samband med politiet når det er middelvind på mellom 20 og 25 meter i sekundet. Å komme seg over fjellet vil også bli vanskelig, sier trafikkoperatør Marius Råve.

Urd treffer Sør-Norge
Foto: met.no

Fare for liv og helse

Råve sier at det vil være uholdbart å ha åpen noen av fjellovergangene i morgen, hvis prognosene treffer.

– Rådet vårt er at hvis man ikke trenger å legge ut på reise, så gjør man ikke det.

– Men det er jul – folk skal hjem fra familie, til andre de skal besøke eller tilbake på jobb på tirsdagen. Hva skal de gjøre?

– Det er jo én ting, men når myndighetene kommer med ekstremvarsel, og når det er fare for liv og helse, så du jo ikke reise. Du ikke på jobb tirsdag, når det er slike prognoser. Men selvsagt, så finnes det jo folk som faktisk må.

Sivilforsvaret påkalt

Brannvesen og politi varsler nå at de er i ekstra beredskap foran uværet, og vil få bistand av Sivilforsvaret.

– Vi har innkalt 25 mannskap, som er et slikt føre-var-tiltak vi gjør, før vi vil se om vi har behov for å kalle inn flere. Vi vil møtes i 10.30 i morgen og gjøre klart en del utstyr, sier distriktssjef Anne-Margrete Bollmann i Hordaland sivilforsvarsdistrikt.

Hun sier at de vil bistå politiet med utstyr, vakthold og sikring der det blir nødvendig.

Politiet hever beredskap

Nå øker politiet bemanningen for været.

– Vi har vært litt bakpå ved ekstremvær tidligere, og hatt for lite bemanning. Vi hever nå beredskapen, og har kontakt med andre nødetater, vegvesen og sivilforsvar, sier operasjonsleder Lars Geitle.

Politiet oppfordrer nå folk til å sikre løse gjenstander. I en pressemelding blir det spesielt pekt på stillaser som farlig å ha oppe.

Flesland frykter vestavinden

Passasjerer som skal fly mandag bes om å følge med på flyselskapets nettsider om flyvningsinformasjon.

– Det er meldt vestavind, og det tåler vi minst av. Får vi det rett på siden, vil vi få noen utfordringer. Pilotene tar avgjørelsen om flyene går, men selve lufthavnen vil uansett være åpen, sier operativ sjef ved Flesland, Øystein Skår i Avinor. Han sier at de vil være i beredskap i morgen, og har brukt 1. juledag på å sikre gjenstander.