Følger i sin oldefars fotspor

KNARVIK (NRK): Stian Laviks oldefar var Kristelig Folkepartis første stortingsmann. Nå tar 38-åringen fra Meland opp KrF-arven.

Stian Lavik fra Meland KrF

MINNES OLDEFAREN: Stian Laviks oldefar Nils var med å stifte Kristelig Folkeparti og var første KrF-mann på Stortinget. I dette originale valgoppropet fra 1933 er Nils Andresson Lavik innfelt oppe til venstre. Etterkommeren Stian har gode sjanser til å bli innvalgt i kommunestyret i Meland i høst.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Valglogo

Stian Lavik har vært aktiv i KrF siden han var 13 år. Kanskje ikke så rart når man har en av partiets viktigste menn som oldefar.

I år stiller Stian til valg som KrFs andrekandidat i Meland kommune og er lokallagsleder. Han har tidligere sittet to perioder i kommunestyret, og ønsker seg nå tilbake etter en kortere politisk pause.

– Jeg tror vi fortsatt har de samme grunnverdiene som partiet og min oldefar hadde. Den største oppgaven vår er å være der for de som trenger det mest, og bry oss om de som trenger omsorg. All annen politikk må bygges på det fundamentet, mener Stian Lavik.

Det er forresten litt artig at vi i dag kan feire 82-årsdagen for partistiftelsen!

Stian Lavik, KrF-oldebarn

Fører lik politikk som i 1933

38-åringen står iført brun hatt og signalgul KrF-regnjakke i valgteltet på Knarvik kai.

Nils Lavik

OLDEFAR: Nils Lavik.

Han viser frem det originale KrF-valgoppropet fra 1933 der oldefaren Nils er en av tre kandidater på førstesiden.

– Du ser at punktene de hadde på sin liste er til forveksling lik punktene vi har i dag, blant annet at du skulle verne om søndagen, som har blitt viktig igjen i år.

Fikk aldri møtt oldefar

Fra 1931 til 1933 var Nils Lavik vararepresentant til Stortinget for Venstre. Foran stortingsvalget 1933 ble han forbigått ved nominasjonen til Hordaland Venstre.

Dette var en av de utløsende årsakene til at det nye partiet Kristelig Folkeparti ble dannet samme år, og der Nils Lavik var en av bakmennene. Han var senere partileder i mange år.

– Hva har din oldefar betydd for deg?

– Jeg fikk selv aldri gleden av å møte oldefar, men har lest mye av det han har skrevet. Jeg har også møtt mange som har truffet ham. Det har betydd mye for meg å høre om det motet han viste da man bygde opp partiet, sier Stian Lavik til NRK.

Stian Lavik

GODE SJANSER: I år stiller Stian til valg som KrFs andrekandidat i Meland kommune, og regner sjansene som gode for å bli innvalgt.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Gode sjanser til å bli valgt

Kommunestyret i Meland er nokså åpent sammensatt der mange politiske grupper er omtrent like store. Det knytter seg spenning til hvilke konstellasjoner som blir mulig å bygge etter valget 14. september.

I Meland er det stor befolkningsvekst og en viktig KrF-sak i valgkampen er skole og barnehage, eldreomsorg, inkludert sykehjemsplasser og hjemmetjenester.

– Jeg ser på mine egne sjanser som gode. KrF har tre medlemmer inne kommunestyret nå, men jeg håper vi får flere.

– Bruker du det som en joker at du er oldebarnet til en av KrFs historiske forgrunnsfigurer?

– Jeg synes det er kjekt å ha den historikken, men politikken vi fører er det viktigste. Vi må bruke valginnspurten til å fortelle om politikken vår til alle som har lyst til å snakke med og høre på oss.

Melan vokser, og dette mener noen bør begrenses