Stian gjør 0-100 på tre sekunder

Visste du at Bergen har en verdensmester i vannjet? De neste dagene skal Stian Schjetlein (22) måle krefter mot resten av verdenseliten i Storelungeren.

Utøver viser fram jetskien, setter seg på i vannet. Bilder av utøvere i løypen, nytt intervju med utøveren. Publikumsbilde og flere bilder av jetski.

SE VIDEO: Stian Schjetlein fra Fana er verdensmester i vannjet. Her gjennomfører han siste trening før Nordisk mesterskap åpner i Store Lungegårdsvannet i Bergen. Fotograf: Christine Kongsvik.

– Denne vannjeten har 1200 kubikk, gjør 0–100 på under tre sekunder og har toppfart på 105 km/t. Det hender vi krasjer borti hverandre, men det er få skader i sporten, forklarer Stian Schjetlein til NRK.

Stian Schjetlein verdensmester vannjet

VERDENSMESTER: Vannjet-kjører Stian Schjetlein fra Fana.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Vi befinner oss på kaien utenfor AdO svømmearena ved Store Lungegårdsvannet i Bergen, der Hjellestad jetskiklubb arrangerer nordisk mesterskap i jetski denne helgen. Og det knapt er ørens lyd å få når kjørerne vrir gassen i bånn.

Fra 13. til 15. august skal 100 utøvere fra 14 nasjoner fosse rundt innerst i fjorden ved foten av Ulriken. Der det er satt ut både bøyer og små hopp.

For de mange tilreisende er det ekstra eksotisk å komme til Norge som kanskje ikke er størst i verden på denne idretten.

Margrethe Myrmhel Gudbrandsen, pressekontakt

Ung verdensmester

Selv om konkurransen heter «nordisk» har man åpnet for at flere av verdens beste jetskiutøvere deltar, deriblant en firedobbelt verdensmester. Deltakeren som har reist lengst kommer fra Argentina.

– Jeg håper å vinne, men det blir vanskelig. Jeg har ganske mange andre oppgaver under arrangementet enn bare å kjøre, sier 22-åringen fra Fana.

Sin unge alder til tross er Stian Schjetlein både Europa- og verdensmester og kjører vannjet på heltid. I vinter bodde han i USA der han jobber for en sponsor som utvikler jetski-skrog. Han har også en lukrativ avtale med en kjøredraktsponsor.

Stian Schjetlein vannjet

RUNDER BØYEN: Stian i full fart rundt en av de 30-talls bøyene som må forseres på en runde. Ett race varer i et kvarter.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Stort løft for lokal klubb

Det kjøres en rekke race alle tre dagene, med stor avslutning lørdag.

I tillegg til proffklassen deltar både juniorer og barn ned til åtte år, samt veteraner 30+. Det konkurreres i både jetski og vannscootere (runaboat).

Stian på vei ut på vannjet-trening

PÅ VEI UT: Stian (foran) på vei ut i Storelungeren for å varme opp til torsdagens pole position-race.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Hjellestad Jetski klubb er landets eneste i sitt slag, og det er første gang de arrangerer et så stort arrangement. Et 80-talls personer, inkludert hjemmehåpet Stian, jobber dugnad for å få stevnet i havn. Neste mål for klubben blir å arrangere EM, skriver Fanaposten.

– Både medlemmer, familier og venner viser stor dugnadsånd. For de mange tilreisende er det ekstra eksotisk å komme til Norge som kanskje ikke er størst i verden på denne idretten, sier pressekontakt Margrethe Myrmhel Gudbrandsen.

LES OGSÅ: Vannscooter gikk tom for bensin på vei til Danmark

LES OGSÅ: Kjøper vannscootere som aldri før