Hopp til innhold

Sterkt comeback for Vossolaksen

Nå er den utryddingstruga laksen i Vosso tilbake i store mengder. I sommer har det nærmest krydd av fisk ved utløpet til Bolstadfjorden.

Video Sterkt comeback for Vossolaksen

SE SAKEN; Vossolaksen gjør et sterkt comeback.

Sjansen for at kilenotfisker, Helge Furnes (76), finner Vossolaks i kilnoten er større enn på 25 år.

– Det er jo helt utrolig. Jeg vet ikke om folk skjønner hvor utrolig dette er. Hvis laksen nå klarer å reprodusere seg i elven, og laksen kommer tilbake, snakker vi kanskje slike mengder som det var for 100 år siden, sier Furnes til NRK.no.

LES: Vosso skal vernes .

– Finner laks hver dag, før var det sjelden fangst

Arbeidet med å redde Vossolaksen er slettes ikke over av den grunn. Den pågår kontinuerlig, og Eirik Straume Normann har vært med på redningsaksjonen i ni år.
– Dette er jo helt nytt for meg. Jeg husker jo ikke hvordan det var før da det virkelig var laks, så for meg er det helt utrolig å komme her og finne laks hver gang. Før har det vært sjelden fangst, forteller Normann.

– Det er helt klart et bevis på at det kommer mye laks tilbake av den laksen som har vært slept ut de siste årene, sier forskningsleder, Bjørn Barlaup, mens han ser på at en av rundt 900 laks som er regisert i forskningsnotene blir sendt tilbake i vannet.

LES OGSÅ: Rømt oppdrettslaks påvirker villaks og Redningsaksjon smolt .

Har slept smolten til havs

Bjørn Barlaup

Bjørn Barlaup.

Foto: Odd Arne Olderbakk / NRK

De gode resultatene kommer av at store mengder laksesmolt har vært slept forbi farene i fjorden. Når laksen har vokst seg stor ute i havet, vender den tilbake.

Dette har Karl Magne Bolstad (74) holdt utkikk etter i mange år.
– Nå har jeg vært med mer eller mindre på å få dette til i over 20 år. Nå kommer det endelig fisk, og det er bra, sier en smilende Bolstad til NRK.no.

Nå ser det virkelig lyst ut for Vossolaksen.
– Så mye som det kommer inn i fjorden nå, pluss det rognplanting og slikt, så blir det så mye laks i Vosso, at jeg tror det er nok å glede seg til, avslutter Furnes.