Stengte E16 etter steinras

Disse steinene traff E16 i morges. Geologen fryktet større ras, men faren er avblåst etter at fjellsiden ble undersøkt med helikopter.

Ras ved Steganestunnelen på E16

RASTE: Disse steinene raste ned på E16 i formiddag. Geologen fryktet større ras.

Foto: Jan Erik Tollefsen / 03030-tipser

Kø etter ras ved Steganestunnelen på E16

KØ: Det var tilløp til køer etter stengingen på E16.

Foto: Karl Martin Valestrand / 03030-tipser
Steganestunnelen ras fjellside

SJEKKET FJELLSIDEN: Geologen fryktet større ras, men faren ble avblåst etter at fjellsiden over tunnelen ble undersøkt ved hjelp av helikopter.

Foto: Karl Martin Valestrand / 03030-tipser
Ras ved Steganestunnelen på E16 i 2011

IKKE FØRSTE GANG: Dette raset gikk ved Steganestunnelen 28. mars 2011.

Foto: Karl Martin Valestrand / 03030-tipser

Hovedfartsåren mellom Bergen og Oslo, E16, ble mandag formiddag ved 09.30-tiden nok en gang stengt grunnet ras mellom Bergen og Voss.

Flere steiner raste fra fjellsiden ved Steganestunnelen ved Stanghelle. Årsaken til stengingen var imidlertid ikke steinene som raste.

– Det er det som ligger oppe i skrenten som gjør at vi stenger, sa Jan Erik Tollefsen, som har jobben som underentreprenør på veistrekningen.

Tok seg opp i helikopter

Når NRK snakket med ham ved 12.30-tiden, dirigerer han trafikken på stedet.

– Ingen biler får passere rasstedet. Sikkerheten går foran alt, sa Tollefsen.

Geologen på stedet vurderte faren for nye og større ras som så stor at ingen kjøretøyer fikk passere før fjellsiden over tunnelen var grundig undersøkt ved hjelp av helikopter.

– Han forsøkte å ta seg opp til fots, men kom ikke helt opp. Så nå venter vi på helikopter for å få vurdert hvordan det ser ut oppe i høyden, sa Tollefsen.

Advarte mot kaos i Hardanger

Det er langt fra første gang veien er stengt på grunn av ras. I fjor vår var veien stengt i nesten to uker etter at et ras knuste en tunnelmunning i Vaksdal.

Tollefsen forteller om en del kødannelse ved Stanghelle tidlig mandag ettermiddag.

Vegvesenet rådet bilistene til å kjøre riksvei 7 om Hardanger, men så helst at tungtrafikken holdt seg til E134 over Haukeli.

– I Hardanger kommer det til å bli kaos med mye tungtrafikk, det vet vi av tidligere erfaring, sa trafikkoperatør Tore Tysse ved Vegtrafikksentralen ved 12.30-tiden.

Klokken 13.45 melder Vegtrafikksentralen at geologen har undersøkt området i helikopter, og at rasfaren på E16 er avblåst.

– Geologen slår fast at det er trygt å passere, så veien åpnes nå, sier Tysse.