Statoil: – Norsk gissel i sikkerhet

Et av de ni norske gislene er nå bekreftet å være i sikkerhet. – Vedkommende får medisinsk behandling ved et sykehus i In Amenas, sier Bård Glad Pedersen i Statoil.

Pressemøte Statoil 18.januar 2013 i Stavanger ved pressetalsmann Bård Glad Pedersen.

Pressetalsmann i Statoil, Bård Glad Pedersen, er lettet over at et av gislene fra gassanlegget i Algerie nå er i sikkerhet.

Mannens tilstand skal være stabil. Skadeomfanget er foreløpig ikke kjent.

– Han har vært i kontakt med sin familie etter at han kom til sykehuset, sier pressetalsmann Pedersen til NRK.no.

Utenriksminister Espen Barth Eide sier til NTB at han er svært glad for
nyheten.

LES DET SISTE OM DRAMET I NRK.NOs LIVESENTER

Barth Eide: – Veldig gledelig

– Det er veldig gledelig. Det er et lyspunkt på en ellers mørk
morgen, sier Eide til NTB.

– Vi er veldig glade for at ett av gislene nå er i sikkerhet. Jeg kjenner ikke til helsetilstanden, men vet at han får behandling på et lokalt sykehus i In Amenas, opplyser utenriksministeren.

Dermed er situasjonen nå uavklart for åtte norske gisler etter terroraksjonen mot gassanlegget i In Amenas onsdag morgen.

Espen Barth Eide

GLAD FOR GODT NYTT: Utenriksminister Espen Barth Eide gleder seg over at et norsk gissel nå er i sikkerhet.

Foto: NRK

LES OGSÅ: Algerie: Så kjøretøy med gisler bli sprengt | Sterkt preget Statoil-sjef: – Kan ikke gi de pårørende det de ønsker mest

Flydd til London og Palma

Statoil har fraktet 40 av sine medarbeidere ut av Algerie. 22 ansatte ble flydd til Gatwick i London torsdag kveld, mens ytterligere 18 er flydd til Palma på Mallorca.

– Der har de hvilt i natt, før de blir fraktet videre til Norge i løpet av dagen, sier Pedersen.

Ifølge en pressemelding fra Statoil fredag morgen vil disse bli flydd til Bergen med direktefly.

Et fjerde fly blir sendt til Algerie i løpet av fredagen for å hente hjem ytterligere Statoil-ansatte og folk fra andre selskaper.

Ved halv åtte-tiden fredag var totalt 40 Statoil-ansatte er nå ute av Algerie. Blant dem er de fem første fra In Amenas-anlegget og personell fra anlegget In Salah, opplyser Statoil.

– Operasjonen ikke avsluttet

Statoils anlegg i Algerie

UAVKLART FOR ÅTTE: Statoil bekrefter at et norsk gissel er i sikkerhet og under behandling på lokalt sykehus. Dermed er situasjonen fortsatt uavklart for åtte gisler.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

Utenriksminsister Espen Barth Eide sier til NRK.no at operasjonen ved det Statoil-eide gassanlegget forsatt ikke er avsluttet .

– Det er bare å konstatere at situasjonen fortsatt er uavklart. Det har vært omfattende kamphandlinger i går, og slik vi forstår er operasjonen fortsatt ikke avsluttet. Derfor har vi rett og slett ikke ny informasjon om de nordmennene som fortsatt ikke er gjort rede for, men vi ser på situasjonen med stor uro og stort alvor, sier utenriksministeren.