Hopp til innhold

Jernbaneverket: – Kunne ført til dødsfall

Tunnelarbeiderne fikk ikke beskjed om at sprengladningen ble avfyrt. Like etter regnet steinene rundt dem. – De var i stor fare for å bli truffet, sier Jernbaneverket.

Ulrikstunnelen

LIVSFARLIG: Det var arbeidere inne i tunnelen Jernbaneverket mener var i livsfare da en sprengladning gikk av på utsiden av den nye togtunnelen. Bildet fra Ulrikstunnelen er tatt tidligere, av det samme tunneldrivingsarbeidet de to arbeiderne utførte.

Foto: Jernbaneverket

Onsdag morgen gikk det galt under sprengningen av den nye jernbanetunnelen fra Arna til Bergen. Samtidig som det befant seg to personer inne i tunnelen, ble en salve fyrt av på utsiden.

Sprengladningen var så kraftig at steiner løsnet fra tunneltaket.

– Det var bare fire-fem meter fjell mellom sprengingsstedet og personene i tunnelen. Hadde de inni tunnelen blitt truffet av steinene, kunne det gått galt. Men til alt hell er ingen blitt skadet, sier Jernbaneverkets prosjektleder Hans-Egil Larsen til lokalavisen Bygdanytt.

– Det ramlet ned steiner

Den nye tunnelen som bygges parallelt med den eksisterende, skal doble kapasiteten på strekningen Arna-Bergen på Bergensbanen.

Arbeidet inne i tunnelen pågikk mens man skulle sprenge på utsiden i Arna. Det gjensto altså kun få meter fjell før man var gjennom.

– Samtidig som man skulle sprenge ute, holdt man også på å jobbe inne, med to personer. Det som skjedde var manglende kommunikasjon, slik at denne salven ble avfyrt uten at de to personene inne ble varslet, sier Larsen til NRK.

Han forteller at de to arbeiderne var nære ved å bli truffet.

– Det ramlet ned steiner, blant annet en litt større stein, og det var stor fare for at dette skulle treffe de to personene. Spesielt den ene av dem, som var helt i front mot dette sprengingsområdet, sier Larsen.

– Kunne ført til dødsfall

Han sier de har gått gjennom hendelsen med entreprenøren Skanska Strabag, og at Jernbaneverket ser svært alvorlig på den.

– På en skala fra 0 til 10, så er vel dette 11, i forhold til at dette kunne gått mye, mye verre enn det gjorde, og i verste fall resultert i et dødsfall, sier prosjektlederen.

Han sier politiet, Arbeidstilsynet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er varslet om hendelsen, og at de nå vil forsikre seg om at entreprenøren som utfører arbeidet fremover vil følge rutinene.

– Dette skal ikke skje

Skanska Strabags prosjektsjef, Torbjørn Tveit Bakketun, sier følgende om sprengningsuhellet:

– Vi ser svært alvorlig på denne hendelsen. Dette skal rett og slett ikke skje. Vi vil iverksette en intern gransking for vi ønsker å komme til bunns i hva som her har skjedd, slik at vi kan unngå slike hendelser i fremtiden, sier Bakketun.

Seniorinspektør Pål Erdal i Arbeidstilsynet kan foreløpig ikke uttale seg om hva de vil gjøre med saken.

– Det jeg kan si, er at vi har fått inn meldingen, og at bergarbeid er så farlig at det har særskilt varslingsplikt også uten at det er personskade. Vi vil nå kontakte DSB for å finne ut mer om saken, sier Erdal.