Hopp til innhold

Bombe satt bom fast – Forsvaret måtte utsette sprenging

Sjøforsvaret klarte onsdag ikke å få bomben som er funnet ved Laksevåg i Bergen opp fra bunnen, og sprengningen er utsatt. – Bomben er farlig, sier Sjøforsvaret.

Bombe Laksevåg

BOMBEFUNN: Den 500 kg tunge bomben fra andre verdenskrig ligger fortsatt i sjøen ved Laksevåg i Bergen.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Den planlagte spreningningen av den 500 kilo tunge bomben fra andre verdenskrig er utsatt til i torsdag, opplyser Forsvaret til NRK.

– Vi har hatt utfordringer med å heve bomben fra bunnen. Det er fordi den har ligget der så lenge, og fordi det er en så stor bombe, sier Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter.

Han forklarer at de utsetter operasjonen etter at Sjøforsvarets minedykkerkommando har brukt hele onsdag på å forsøke å få bomben løs fra bunnen.

– Vi setter sikkerheten høyt, og vil alltid vurdere en operasjon der eksplosiver fra 2. verdenskrig skal destrueres som farlig. Dette er en farlig bombe og ustabilt sprengstoff, sier Moen.

Sprengningen skulle opprinnelig skje i 14-tiden i dag.

Før sprengning i Knarven

SKULLE SPRENGE: Her i Knarven skulle bomben bli detonert i dag, men sprengningen er utsatt til i morgen.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Funnet ved gammel ubåtbunker

Tirsdag ble flybomben fra andre verdenskrig funnet på Laksevåg i Bergen. Det skjedde etter at Sjøforsvarets minedykkere undersøkte området, og fant noe som kunne minne om eksplosiver. Etter nærmere undersøkelser ble funnet bekreftet.

Også ytterligere tre gjenstander forsvaret tror er andre bomber ble funnet, og skal destrueres.

Den 500 kg tunge bomben ble funnet utenfor den gamle ubåtbunkeren som tyske soldater bygget i 1941. Det er ikke kjent hvor bomben kommer fra, men britiske styrker prøvde å bombe bunkeren 4. oktober 1944.

Da ble 193 sivile drept, som følge av at 1432 britiske bomber ble sluppet over Laksevåg.

– En av teoriene er at det stammer fra britenes bombing av ubåtbunkeren. Det er et mål som vi vet har vært kjent, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedsentral.

En av de største bombene

Stordal kaller bombefunnet spesielt.

– Vi får i overkant av 300 henvendelser i året, der vi blir bedt om å destruere eksplosiver rundt om i landet vårt. Dette er en relativt stor bombe som ble droppet fra et fly i nærheten av Laksevåg, sier Stordal.

Bomben veier 500 kilo.

– Dette er en av de største bombene som er i normal bruk under krig. Det finnes andre større bomber med spesielle formål, men som flybombe, er dette er stor type bombe, sier han.

Lå på havets bunn

Det planlagte sprengningsstedet er utenfor Kvarven, et nes mellom Kjøkkelvik og Gravdal i Byfjorden rundt Bergen.

Stedet er grunnere enn der bomben ble funnet, og sprengningen vil forårsake mindre trykkbølger, ifølge Stordal.

bombe

– Vi gjør dette for å skade minst mulig av fisk og annet som er i området, sier han.

Arbeidet med å flytte bomben begynte i 10-tiden onsdag. Sjøforsvarets minedykkerkommando har opplyst at de først vil feste stropper på bomben for å flytte den. Deretter vil de legge på en ekstra sprengladning.