Hopp til innhold

Starter etterforskning av nødsamtaler

15-åringen ble forsøkt voldtatt og ringte politiet tre ganger – uten at de rykket ut. Spesialenheten for politisaker starter gransking, og byrådet i Bergen vil ta opp saken.

Hellen fort, turvei

FORSØKT VOLDTATT: 15-åringen gikk på denne turstien mot Hellen fort i Sandviken i Bergen da overfallet skjedde. Gjerningsmannen skal med nakent underliv ha kastet seg over den 15 år gamle gutten, og tatt på ham.

Foto: Sindre Vik Helgheim / NRK

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen i Bergen er en av dem som har reagert på politiets svar da en 15-åring ringte nødtelefonen etter at han ble utsatt for et overfall.

En 22 år gammel mann møter denne uken i retten, tiltalt for voldtektsforsøk mot 15-åringen. Gutten ringte politiet tre ganger, men opplevde ikke å bli tatt alvorlig av operatørene.

Tar opp saken i politirådet

Martin Smith-Sivertsen

TAR OPP: Bergens byrådsleder Martin Smith-Sivertsen vil konfrontere politimesteren med 15-åringens

Foto: Sindre Helgheim / NRK

– Det ser ut som politiet ikke har håndtert dette på riktig måte. Vi kommer til å ta det opp med politiet i politirådet, sier byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) til NRK.

Bergen kommune og Hordaland politidistrikt har et fast politiråd, der ledelsen på rådhuset og politikammeret møtes jevnlig.

– Det har vært etterspurt av en representant fra Ap, og jeg synes det er naturlig å ta det opp der, sier Smith-Sivertsen.

22-åringen fra Kristiansand innrømmet voldtektsforsøket da rettssaken mot ham startet denne uken. Overfallet skjedde på en populær turvei i Sandviken i Bergen i august 2013.

BAKGRUNN: – Han erkjenner at han trenger hjelp

Spesialenheten starter etterforskning

Politiets håndtering av nødsamtalene ble kjent da loggen fra 112-sentralen ble spilt av i retten. 15-åringen ringte 112 tre ganger uten at operatørene tok samtalene på alvor.

Gutten prøvde i telefonsamtalen å få fram at han ble utsatt for et overfall, muligens seksuelt motivert. Politiet rykket ikke ut, og nødsamtalene ble heller ikke ført i politiloggen, skriver Bergens Tidende.

Nå har Spesialenheten for politisaker bestemt seg for å etterforske politiets håndtering av nødsamtalene.

– Vi starter etterforskning på eget initiativ, basert på medieomtalen av saken, sier advokat Ellen Eikeseth Mjøs til NRK.no.

Hun er leder for etterforskningsavdelingen i Spesialenheten Vest-Norge.

Etterforskningen vil blant annet bestå av avhør med de involverte. Spesialenheten vil også skaffe seg kopier av lydloggene og eventuelle andre logger som kan dokumentere hva som ble sagt og gjort.

Eikeseth Mjøs sier til NRK at hun ikke ønsker å gå nærmere inn på saken på nåværende tidspunkt.

Ba om forvaring

Først da 15-åringen og hans far dagen etter overfallet troppet opp for å anmelde saken, skjønte politiet alvoret. Selv om nødsamtalene ikke var oppført i politiets operative logg, var lydloggene beholdt.

– Vi kan iverksette etterforskning på eget initiativ. Dette er en sak der det absolutt vil bli vurdert om vi skal undersøke nærmere, bekrefter advokat Ellen Eikeseth Mjøs, leder for Spesialenheten Vest-Norge.

Hordaland politidistrikt har senere beklaget håndteringen.

I dag er siste dag i rettssaken mot 22-åringen. Aktor ba om seks års forvaring, med en minstetid på fire år.