Hopp til innhold

Regnet gir laveste strømpris på syv år

Og trolig blir det billig strøm i flere år fremover, ifølge kraftekspert Preben Olsen.

Lastebil i vannpytt i Fjøsangerveien

REGNHØSTEN: Senhøsten og vinteren så langt har vært usedvanlig våt og mild i Sør-Norge. Det kommer vanlige folk til gode, i alle fall når strømregningen dumper ned i postkassa.

Foto: Pål Bentdal

Det har høljet ned på Vestlandet i nærmest hele høst. Desember var dobbelt så våt som normalt, med nærmere 500 millimeter nedbør.

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. En positiv bieffekt av mildværet og nedbørsmengdene er at strømprisene er uvanlig lave.

Faktisk har ikke strømprisene vært like lave om vinteren på syv år. Denne uken lå spotprisen på strøm på rundt 30 øre per kilowattime.

Til sammenlikning snittet prisen på over 80 øre i desember for tre år siden.

Europa setter prisen

Ifølge BKKs salgssjef og tidligere kraftanalytiker Preben Klyve Olsen er hovedforklaringen at kalde og milde været.

– Vi må tilbake til 2007 for å se like lave vinterpriser, sier han.

I hele desember har strøm for levering i første kvartal 2014 blitt omsatt for rundt 30 øre per kilowattime. Det tegner til at strømprisene vil forbli lave gjennom hele vinteren.

Når vinterværet er mildt, vannstanden i magasinene høy og det har vært lengre perioder med nedbør, faller kraftprisene i Norden.

Da er det produksjonskostnadene til den europeiske kullkraftindustrien som avgjør prisen på den norske vannkraften.

Kun langvarig og sterk kulde vil kunne dytte prisene oppover, men selv da skal det en del til.

– Slik situasjonen er nå, må en kuldeperiode bli langvarig for at strømprisene skal gå merkbart opp, sier Olsen.

Økt produksjon

Ifølge Olsen er det ikke bare været som påvirker strømprisen.

Strukturelle endringer i kraftbransjen de siste årene har sørget for at kraftprisene ikke vil nå opp til 2010 og 2011-nivåene på mange år, mener Olsen.

– Vi har et elsertifikatmarked som har medført en kraftig utbygging av fornybar kraft. I tillegg sliter vi med et lavt forbruk hos kraftkrevende industri i hele Norden. Strømforbruket innenfor dette segmentet har ikke kommet opp på de nivåene som de lå på før finanskrisen, sier Olsen.

I tillegg ferdigstilles Finlands nye atomkraftverk i 2016, noe som vil endre balansen mellom strømforbruk og produksjon ytterligere i kundenes favør.

– I tillegg har Tyskland bygget ut mye vind- og solkraft, noe som har bidratt til å senke prisene enda mer. Kombinasjonen av disse faktoren gjør at jeg tror vi vil ha lave kraftpriser i flere år fremover, også på vinterstid, sier Olsen.