Hopp til innhold

Spår debatt om Siv som partileder

Valgforsker Frank Aarebrot venter at Siv Jensen kan ende opp som Kristin Halvorsen etter gårsdagens valg.

Siv Jensen

- KATASTROFE: Siv Jensen etter å ha avlagt sin stemme i kommunevalget i går. Nå tror valgforsker Frank Aarebrot at det dårlige valget kan føre til at det ble hennes siste valg som partileder.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Frp er en av valgets store tapere, etter å ha gått tilbake 6,1 prosentpoeng til en nasjonal oppslutning på 11,4 prosent.

En oversikt NRK.no har utarbeidet viser at Frp i løpet av natten har mistet totalt 459 kandidater rundt om i kommunestyrene i Norge.

Frank Aarebrot valg 2011

Kristin Halvorsen meldte sin avgang i går. – Nå venter jeg litt på Siv Jensen, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Foto: NRK
Gunnar Bakke

HALVERT OPPSLUTNING: Gunnar Bakke i Bergen er en av Frp-ordførerne som kan miste vervet sitt etter det dårlige Frp-valget.

Foto: Kristine Askvik

I Bergen har partiet eksempelvis blitt halvert, fra en oppslutning på 20,5 prosent til 10,5 prosent.

– Katastrofe for Frp

Valgforsker Frank Aarebrot mener tallene fra Bergen viser en nær katastrofe for Frp.

– Det er en stor overraskelse at de har gått ned så mye. Vi hadde tippet et resultat på rundt 14 prosent, og det ville vært dårlig. At partiet blir halvert er nærmest en katastrofe, mener Aarebrot, som fulgte valgresultatet tett i løpet av natten og kvelden.

Nå venter han en het intern debatt om partiledelsen i Frp.

– Det må føre til at de har en indre diskusjon om hva som gikk galt. Den vil Frp ha i lokallag over hele landet, sier Aarebrot.

– Siv Jensen har lite å gå på

Han drar paralleller til nyheten om at Kristin Halvorsen trekker seg som SV-leder fra neste vår.

– Halvorsen har annonsert sin avgang. Nå venter jeg litt på Siv Jensen, for sjokket i Frp må være større enn sjokket i SV. Frp har tapt adskillig flere tusen stemmer enn SV.

Aarebrot tror tålmodigheten innad i Frp kan nærme seg et bristepunkt.

– Jeg er av den oppfatning av at Jensen balanserer på en mye strammere line, enn hva Carl I. Hagen gjorde. Han var grunnlegger og partibygger, som kunne tillate seg mye og bli tilgitt.

– Jeg tror ikke Siv Jensen har like mye å gå på når det kommer til goodwill innad i partiet. Det er flere som sikkert kunne tenke seg å utfordre henne, så jeg ser med spenning på den indre dynamikken i månedene fremover, sier Aarebrot.