Søviknes er ferdig som ordfører

Etter 20 år som ordfører er det over for Terje Søviknes. Den nye ordføreren i storkommunen Bjørnafjorden er Trine Lindborg (Ap). – Jeg er selvfølgelig skuffa, sier Søviknes.

Terje Søviknes på valgvaken til Bjørnafjorden Frp, valget 2019

SLUTT PÅ MOROA: Terje Søviknes vil ikke lenger være ordfører når den nye storkommunen Bjørnafjorden etableres.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

Valgresultatet ble ikke som Terje Søviknes (Frp) hadde håpet da Os kommune skulle gå sammen med Fusa og danne Bjørnafjorden kommune. Frp og Høyre manglet ett mandat for å fortsatt ha flertall i den nye kommunen.

Er skuffet

Søndag kveld hadde opposisjonspartiene kommet frem til en samarbeidsavtale. Dermed er det Trine Lindborg fra Arbeiderpartiet som skal ta over som ordfører etter Søviknes som har hatt rollen i 20 år. Det var Bergens Tidende som meldte om saken først, men flere kilder bekrefter også dette til NRK.

– Jeg er selvfølgelig skuffa på egne vegne, men først og fremst på vegne av en tredjedel av innbyggerne i Bjørnafjorden som har stemt på Fremskrittspartiet og ga et klart signal om at de ønsket meg som ordfører, sier Terje Søviknes til NRK.

– Tøff opposisjon

Det er MDG, KrF, Sp og Ap som i helga er blitt enige om å danne en politisk plattform, med SV som støtteparti.

– Nå må vi få sett på hvordan den politiske plattformen til regnbuealliansen ser ut. Fremskrittspartiet og Høyre, som står utenfor, kommer til å bli en konstruktiv, men tøff opposisjon. Så får vi se hva som skjer i 2023, sier Søviknes.

Trine Lindborg

NY ORDFØRER: Trine Lindborg (Ap) blir ordfører i Bjørnafjorden kommune.

Foto: Privat

Gleder seg

Søndag kveld var opposisjonspartiene samlet på rådhuset i Os. Konstitueringen skjer først 29. oktober.

– Dette blir veldig spennende. Vi skal begynne med noe helt nytt og bygge en helt ny kommune. Jeg ser frem til å være lagkaptein, sier Trine Lindborg.

– Ser fremover

Os kommune har i årevis vært et utstillingsvindu for Fremskrittspartiet. Frp-nestleder Søviknes har vært ordfører i kommunen siden 1999, og partiet hans fikk en oppslutning på 39,5 prosent ved kommunevalg i 2015.

– Hvordan blir det å ta over stafettpinnen etter Søviknes?

– Jeg fokuserer på det vi har foran oss. Vi skal bygge en god kommune, og vi er ikke opptatt av det som har vært, sier Lindborg.

Heller ikke Nils-Anders Nøttseter i MDG melder om prestasjonsnerver.

– Vi er interessert i å bygge videre på den tilliten vi har fått fra velgerne og det vi har gått til valg på.

Partioppslutning i Bjørnafjorden

31,9 %
4222 røyster
20,8 %
2755 røyster
15,1 %
2001 røyster
13,5 %
1784 røyster
9,1 %
1198 røyster
3,7 %
484 røyster
3,0 %
391 røyster
1,9 %
253 røyster
1,0 %
128 røyster