Ny helikopterbase åpnet: – Dette er starten på en ny tid

HAAKONSVERN (NRK): Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide åpnet Forsvarets nye store helikopterbase. Men helikoptrene som skal holde til der, er ennå ikke levert.

Ine Eriksen Søreide i helikopter

NY BASE: Forsvarsministeren fikk omvisning på ett NH90-helikopter på Haakonsvern under åpningen. Men de seks nye helikoptrene som skal holde til her, er ennå ikke klare.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

I dag står Ine Eriksen Søreide for to militære milepæler på Sjøforsvarets marinebase på Haakonsvern i Bergen.

Søreide åpnet den nye helikopterbasen for Luftforsvaret, som skal holde hus på marinebasen i Bergen vest.

– På grunn av den sikkerhetspolitiske utviklingen de siste årene er det viktig å ha god kontroll, og derfor er en slik base viktig. Jeg har gledet meg til denne dagen, sa forsvarssjefen under åpningen av den nye basen.

Se video fra åpningsseremonien:

Helikopteret NH 90, som skal holde hus på marinebasen Haakonsvern i Bergen, demonstrerte foran følget som deltok på åpningen av den nye helikopterbasen.

Huser seks nye helikoptre

Basen skal huse de seks nye NH90- helikoptre som skal støtte Kystvakten og fregattvåpenet.

Det var i juni 2013 at Stortinget vedtok at det skulle bygges en ny helikopterbase og et nytt bygg til Marinejegerkommandoen.

– Etableringen av denne basen markerer en begynnelse på en ny tid. Det vil tilføre en sårt tiltrengt base og nasjonal kapabilitet til landet, sa ministeren.

Men alt var ikke på plass under åpningen i dag. Milliardhelikoptrene skulle opprinnelig vært levert i perioden 2005-2008, men er ikke på plass når basen de skal holde til på i dag åpnet.

– Vi åpner i dag uten helikoptre, dette skulle vi ønske var litt annerledes. På grunn av en forsinket leveranse på helikoptrene vil det være begrenset aktivitet i år, men fra høsten 2017 vil det være full aktivitet, sa Søreide.

Bruun-Hansen og Søreide

FORSINKELSER: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) skulle gjerne ha sett at helikoptrene var på plass under åpningen av den nye helikopterbasen på Haakonsvern. – Overhodet ikke fornøyd, sier forsvarssjefen.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen mener de lange forsinkelsene har svekket Forsvaret.

– Det har svekket den operative evnen til Kystvakten, som har hatt manglende helikopterdekning i mange år, og ført til at kampsystemet på fregattene, særlig på ubåtkrigsføring, har vært skadelidende når vi ikke har hatt helikoptrene, sier Bruun-Hansen.

Langvarig krangel

Helikopterbasen har også en trøblete forhistorie, som omhandler både nabobråk og uenigheter med planavdelingen i kommunen.

Tilbake i 2012 kunne NRK fortelle at naboer raser mot planene om en stor helikopterbase. Naboen i tettbebygde Mathopen like ved fryktet både trafikk, støy og faren for sivile med en omfattende utbygging av marinebasen.

I 2014 ble det tydelig at ikke alt var som det skulle med papirarbeidet for helikopterbasen. Bergen kommune hadde godkjent asfaltering på Haakonsvern, men Forsvarsbygg fortalte aldri at de skulle asfaltere en landingsplass.

Helikopterbasen på Haakonsvern

HOVEDBASE: Helikopterbasen har vært planlagt i mange år. I dag kunne den endelig åpne.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Først i etterkant søkte Forsvarsbygg om godkjenning hos kommunen for en landingsplass på marinebasen.

Forsvarssjefen forstår naboenes bekymringer, men mener Forsvarsbygg har gjort det de kan for å redusere og skjerme støyen fra naboområdet.

– Dessverre er det slik at vår aktivitet ikke er støyfri. Men på denne basen er konstruksjonen og innflygningen gjort slik at støyutfordringen blir så liten som den kan bli, sier Bruun-Hansen.

Marinejeger

Marinejegerkommandoens skal få nye lokaler på Haakonsvern. Onsdag ble grunnsteinen lagt ned.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Byggestart for marinejegerbase

Ministeren står også for en annen markering på Haakonsvern i dag.

Hun legger ned grunnsteinen for det som skal bli Marinejegerkommandoens nye bygg, som har fått navnet Draken.

Byggingen startet våren 2016 og skal huse den maritime komponenten i Forsvarets spesialstyrker.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide

MARINEJEGER: I dag la forsvarsminister Ine Eriksen Søreide også ned grunnsteinen for det som skal bli Marinejegerkommandoens nye bygg.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK