Solberg: – Det er et grusomt syn

Statsminister Erna Solberg var tydelig rørt da hun besøkte de flomrammede i Odda i dag.

Erna Solberg møter dei som blei råka av flaumen i Odda.

MISTET HUSET: Statsminister Erna Solberg besøker lørdag flomrammede Odda. Her er hun i samtale med Elise Kaland Granheim, som mistet familiens hus i storflommen.

Erna Solberg i Odda

MØTTE ORDFØREREN: Statsministrene fikk selv se Opoelven og ødeleggelsene den har forårsaket i kommunen. Her sammen med Odda-ordfører John Opdal.

Foto: Jon Bolstad

Rundt klokken 12.15 ankom statsministeren Odda. Der er hun på synfaring for å se hvordan flommen har rammet kommunen. Og besøket har gjort inntrykk.

– Det er et grusomt syn når man vet at det er fire hus som ikke er der lenger, sa Solberg etter å ha fått pekt ut hvor vannmassene rev med seg en hel husrekke i Odda.

Solberg fikk møte familier som har fått husene revet bort av vannet. Samtalene med flomrammede Odda-innbyggere gjorde tydelig inntrykk på statsministeren.

– Det er helt forferdelig. Det er da du oppdager hvor glad du er i tingene tine, sa en tydelig rørt Erna Solberg.

Skryter av de frivillige

Erna Solberg i Odda

I ODDA: Statsministeren har ankommet Odda.

Foto: Jon Bolstad

Det har vært opplett i Odda i morgentimene i dag, men rundt klokken 11.00 begynte det å regne igjen. Likevel ikke på nær de samme mengdene som tidligere denne uken.

– Det er sterkt å komme hit. Det er sterkt å se hvordan elven har endret løp, hvordan ting er ødelagt og har rent ut i sidene. Men det sterkeste er å møte menneskene. Et hus er ille nok å miste, men det er også et hjem. Det er mange ting, minner som man ikke har tenkt over at du ville savne så sterkt som du gjør det, sier Solberg etter å ha truffet flere av dem som har mistet alt i flommen.

Hun gir honnør til alle som har bistått i hjelpearbeidet de siste dagene.

– Det varmer hjertet. I disse nettene og dagene som dette har pågått så er det utrolig mange som har stilt opp langt utover hva man kan forvente. For lokalsamfunnet sitt, for naboer og for andre.

Vil handle raskt

Statsministeren er tydelig på at regjeringen vil handle raskt for å gjenreise de flomrammede kommunene på Vestlandet.

– Vi har en del historier fra tidligere flommer som viser at vi er for trege i det offentlige. Nå har vi til intensjon om å handle raskt og finne gode løsninger, sier Solberg.

Statsministeren understreker at hun vil treffe alle fire ordførerne ifra de flomrammede kommunene i nærmeste fremtid.

– Vi må diskutere hvilke utfordringer som nå ligger foran oss. I tillegg har vi tenkt å invitere et par av de ordførerne som har vært igjennom statens oppgjørsmetode før sånn at vi kan lære av det vi har gjort for seint tidligere, slik at vi raskest mulig kan komme i gang.

På grunn av dårlig flyvær reiser statsministeren og følget med bil istedenfor helikopter. Men hun kommer ikke til å avlyse besøkene i Voss, Flåm og Lærdal. De kommer til å bruke dagen til å besøke alle kommunene som er rammet av flommen.

Statsministeren på synfaring i Odda

PÅ SYNFARING: Statsministeren fikk i dag se de store skadene etter flommen i Odda.