Hopp til innhold

Snublet over 1.200 år gammelt vikingsverd

Et over 1.200 år gammelt vikingsverd er funnet på Haukeli. – Det er i så god stand at det kunne blitt brukt i dag, sier arkeolog.

Sverd funnet på Haukeli

FANT SVERD: Vikingsverdet er 77 cm langt og smidd av jern. Det ble funnet på den gamle ferdselsveien øst-vest på Haukeli.

Foto: Hordaland fylkeskommune

– Sverdet ble funnet i veldig god stand. Det er veldig spesielt å få inn et sverd som bare mangler håndtaket, sier arkeolog Jostein Aksdal.

Funnet ble gjort av en friluftsmann på den gamle ferdselsveien mellom Vest- og Østlandet på Haukeli. Mannen skulle hvile seg etter en fisketur. Da han satt seg ned, fikk han øye på en gjenstand liggende under noen steiner.

– Når snøen har gått til våren, skal vi sjekke stedet hvor sverdet ble funnet. Finner vi flere gjenstander eller en grav, kan vi kanskje finne historien bak sverdet, sier Aksdal entusiastisk.

LES OGSÅ: – Dette er et sjeldent funn

Vikingarv

Ut fra størrelsen kan arkeologen fortelle at sverdet er fra tidsperioden 750–800 e.Kr. Sverd av denne typen er blitt brukt til å vise makt og prestisje.

– Dette var et vanlig sverd på Vestlandet. Men det var et kostbart våpen, og eieren må ha brukt det til å vise makt, sier Aksdal.

LES OGSÅ: Fant 700 år gammel ring i gjørma

Det er ikke er mange sverd som er tatt vare på fra denne tiden. Aksdal forteller at sverdet som er 77 cm langt er i så god stand, at det kunne blitt brukt i dag.

– Jeg håper vi skal klare å finne noe mer i samme område, sier Aksdal.

Det er Hordaland fylkeskommune som har fått sverdet, som nå skal videre til kontroll og konservering ved Bergen Museum.

LES OGSÅ: – Kvinna vart halshogd og ofra til gudene