Lovendringa går ut på at gardsprodusentar skal få selje drikkevarer sterkare enn 4,7 prosent alkohol frå eige utsal.
Åge Eithungjerde ved Ciderhuset i Balestrand er mellom dei som har stått fremst i rekkja for dette.
– Dette betyr veldig mykje. Sidan vi starta Ciderhuset for ti år sidan har vi årleg hatt folk innom her som blir forundra over at dei ikkje får kjøpe, seier han.
Set tak på styrken
Går regjeringa sitt forslag igjennom, vil ein framleis ikkje ha lov til å selje varer som er sterkare enn 22 prosent.
Eithungjerde er likevel klar på at ei lovendring vil vere kjærkomen for den vesle familieverksemda i Balestrand.
- Les også: Har fått sideren inn på Vinmonopolet
– Vi kjem nok til å selje like mykje ut frå huset som vi sel på Vinmonopolet. Det betyr at det i alle fall er mogleg å tenkje på at det går an å tene litt pengar på det, seier Eithungjerde.
– Vil gjelde veldig få
Det vesle ciderprodusenten har allereie førebudd seg på det dei håpar vil skje. I dag produserer dei mellom 10 000 og 15 000 liter i året, men
.Som mat- og landbruksdepartementet meiner Eithungjerde at lovendringa vil ha minimal innverknad på alkoholforbruket.
- Les også: Ministeren opna brenneriet
– For det første gjeld dette veldig få. I Norge er vi fem som produserer cider. Det er sett tak på det, dessutan er det ingen som oppsøker slike stader for å hamstre alkohol. Det er dyre produkt, seier han.
Forundra gjester
Det var landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) som i januar sleppte nyhenda under Grüne Woche i Berling.
– Ei opning for nisjesal vil kunne gi gode og spanande moglegheiter for produktutvikling og innovasjonar i Norge, sa ho då.
For Ciderhuset er ein ting sikkert. Eit frislepp vil gje langt færre forundra gjester.
– Dei er vande med at når dei er på slike plassar. I alle fall i utlandet er det heilt naturleg å få kjøpt med seg souvernirar. Utlendingane ristar på hovudet, ler og blir irriterte og sinte, seier Eithungjerde.