Snart forsvinner denne flaskehalsen på E 39

Eikåstunnelen er så godt som klar til bruk. Kun testing og brannøvelser gjenstår før trafikantene på E 39 mellom Åsane og Nordhordland kan suse rett forbi det forhatte krysset i Vågsbotn.

Vågsbotn trafikk

SNART FERDIG: Den doble Eikåstunnelen mellom Vågsbotn og Haukås er snart klar for åpning. Dette bildet er fra tidligere i sommer.

Foto: Tim Wassmo / NRK

Alle som noenlunde regelmessig besøker knutepunktet i Åsane hvor E 39 og E 16 skilles i retning nord- og østover, vet at det gjerne kan ta mellom 30 og 45 minutter å flytte seg fra Åsane senter til Haukås i rushtiden.

Her er datoen du har ventet på

Men nå er det ikke lenge til ting forhåpentligvis blir bedre. Torsdag 16. oktober blir det høytidelig åpning av Eikåstunnelen, samt den tilhørende viadukten i Vågsbotn som gjør at all trafikk til og fra nord slipper å kjøre gjennom rundkjøringen.

– Vi håper og tror at folk vil merke en bedring i trafikksituasjonen, sier prosjektleder Steinar Eide i Statens Vegvesen til NRK. .

– Spesielt retning Bergen vil det bli bedre, der forventer vi at trafikken vil gli veldig greit. Nordover har vi fortsatt to flaskehalser i form av lyskryssene ved Haukås næringspark og avkjøringen mot Breistein.

Eide kan berolige eventuelle bekymrede bilister med at hovedveien vil ha prioritet i begge disse lyskryssene når det er køer.

Eikåstunnelen sett fra Haukås

TO FELT HVER VEI: Eikåstunnelen, her sett fra Haukås skal føre til bedre flyt i trafikken mellom Åsane og Nordhordland.

Foto: Synnøve Lien / Statens Vegvesen

Stor brannøvelse før åpningen

Ettersom anlegget nå på det nærmeste er ferdig, kan det synes som at det er lite aktivitet i og rundt tunnelen for tiden.

– De er kanskje ikke så synlige, men det er folk på plass daglig som tester systemene og leter etter eventuelle feil. Vi må vite at alt det elektriske og alle styringssystemer fungerer før vi kan åpne, sier Eide.

Det er også planlagt en brannøvelse i tunnelen, men tidspunkt for denne er ikke bestemt ennå.

Nye Vågsbotn

SLIK SKAL DET BLI: Krysset i Vågsbotn, slik det skal fungere etter åpningen i oktober.

Foto: Multiconsult