Hopp til innhold

Snart er en av fire hørselshemmet

Stadig flere nordmenn får trøbbel med hørselen. Innen 2020 vil en av fire nordmenn være hørselshemmet.

Hodetelefoner

Stadig flere nordmenn blir hørselshemmet. Unge menneskers bruk av hodetelefoner får deler av skylden for økningen.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK/illustrasjonsfoto

I dag er 14 prosent av befolkningen i Norge hørselshemmet. Tallet er ventet å stige drastisk, og ifølge Hørselshemmedes landsforbund vil en av fire slite med hørselsproblemer innen 2020.

– Det er et skremmende bilde. Vi må opplyse om dette og få samfunnet til å bli mer bevisst på forebyggende arbeid, sier leder for Hørselshemmedes landsforbund i Bergen, Matthías Viktorsson.

Mistet hørselen over natten

Hilde-Jannecke Hellestvedt

Hilde-Jannecke Hellestvedt ble døv over natten da hun var 28 år.

Foto: Privat

Hilde-Jannecke Hellestvedt jobber som frivillig i Hørselshemmendes landsforbund (HLF). Selv mistet hun hørselen over natten som 28-åring.
– Ørelegen min mener at hørselstapet sannsynligvis var forårsaket av en hjernehinnebetennelse, men jeg vet egentlig ikke grunnen til at hørselen plutselig forsvant, sier hun til NRK.no.

Hellestvedt har møtt store utfordringer som døv i Norge.
– Det har vært helt forferdelig. Jeg føler at jeg har kjempet i 28 år for å få det jeg har rett på, men jeg sliter fremdeles like mye, sier den døve kvinnen som nå er 50 år.

Mangler skrivetolker

Det største problemet hennes er mangelen på skrivetolker. Skrivetolkning skjer ved at tolken fortløpende skriver ned det som blir sagt, slik at hørselshemmende kan lese det.
– Det er manko på skrivetolker. Det har det vært siden jeg begynte å bruke det.

Nå krever forbundet at det blir satt igang utdanning av skrivetolker fra høsten 2012. Lokallagslederen i Bergen anslår at en tredjedel av de 700.000 hørselshemmende har behov fra skrivetolk.
– Dette er et så prekært problem at jeg ikke har ord, sier Matthías Viktorsson.

Stadig flere unge rammes

Samtidig får stadig flere unge mennesker svekket hørsel. Døve Hilde-Jannecke Hellestvedt mener at problemet ikke blir tatt på alvor.

Matthías Viktorsson

Matthías Viktorsson er leder for HLF Bergen.

Foto: HLF Bergen

Jeg har inntrykk av at spesielt ungdommer ikke bryr seg om dette.

Viktorsson forteller at det særlig er barn og unge som hører på musikk gjennom hodetelefoner eller øreplugger, som bidrar til at antallet hørselshemmede vil øke drastisk.
– Vi må drive forebyggende arbeid på en skånsom måte. Vi må repektere ungdommens musikkopplevelser, men samtidig gi dem veiledning uten å være moraliserende, sier Viktorsson til NRK.no.

Her kan du lese HLFs tips for å forebygge øresus.