Hopp til innhold

Slutt for skolen i Norheimsund

Kommunestyret vedtok nedleggelse med 15 mot 12 stemmer. Dermed har bygdestriden i Kvam nådd sitt foreløpige klimaks.

Kommunestyret i Kvam

FOLKSOMT: Det var stort oppmøte på kveldens kommunestyremøte i Kvam. Tilhørerne bak ble instruert om ikke å bue eller heie under debatten.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Vedtaket ble gjort like før klokken 21 tirsdag kveld. Dermed er det klart at kommunens elever på ungdomstrinnet blir samlet i Øystese, og at ungdomsskolene i Norheimsund og Ålvik blir lagt ned.

Anna Solberg Sandven

FORTSATT STRID: - Striden har vart i 100 år og vil fortsette, tror Anna Solberg Sandven i Norheimsund.

Foto: NRK

Striden mellom Norheimsund og Øystese går hardt inn på innbyggerne i Kvam, og få tror at bygdekrigen er over etter dagens avklaring.

- Det er sorgstemning her. Jeg tror ikke dette kommer til å hjelpe på bygdestriden. Den har vart i 100 år, og den kommer til å fortsette med full styrke etter dette, sier Anna Solberg Sandven til nrkhordaland.no.

Hva mener du om vedtaket og bygdestriden i Kvam? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken.

Fikk forbud mot buing

Det fem timer lange kommunestyremøtet i Kvam var usedvanlig godt besøkt i dag. Både skoleelever og andre i Norheimsund har engasjert seg sterkt i saken, og temperaturen steg til godt over kokepunktet da det nylig ble klart at Arbeiderparti-ordfører Astrid Selsvold hadde skiftet mening og gikk inn for nedleggelse.

LES MER: Mener ordføreren i Kvam begår politisk selvmord i skolestrid

Skolestrid i Norheimsund

ANSIKT TIL ANSIKT: Ordfører Astrid Selsvold ble tvunget til å møte skoleelevene for andre dag på rad tidligere tirsdag.

Foto: NRK

Trolig har det aldri vært så mange personer til stede på et kommunestyremøte i Kvam, og de fremmøtte ble på forhånd instruert om ikke å komme med buing, heiarop eller andre utfall mot kommunestyrerepresentantene under møtet.

LES MER: Fikk huden full av rasende elever

Hevdet vedtak var ulovlig

Tidligere i kveld oppstod det usikkerhet om kommunestyret kunne fatte vedtak om nedleggelse av skolene i Norheimsund og Ålvik. Motstandere av flytting til Øystese mente at sakslisten kun tok for seg finansiering og opprettholdelse av skoletilbudet i Kvam kommune, og at et vedtak om nedleggelse ville være et ulovlig vedtak.

Antall ungdomsskoler i Kvam blir nå redusert fra fire til to. I tillegg til skolen i Øystese, blir ungdomsskolen i Strandebarm opprettholdt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.