Slik vil Hardanger stoppe fraflyttingen

Folketallet i Hardanger har kun økt med 225 personer de siste fem årene. – Å hindre fraflytting fra Hardanger er et «titusenkronersspørsmål», mener Odda-ordfører John Opdal.

Hardangerfjorden

VIL DU BO HER? Hardangerfjorden er et yndet turistmål, men det er ikke like enkelt å få nye innbyggere til å bosette seg her. Fraflytting fra Hardanger er et viktig tema for lokalpolitikerne som deltar i kveldens valgdebatt på NRK. Du kan følge valgsendingen live på våre nettsider.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Valglogo

– Å etablere flere arbeidsplasser blir viktig. Dersom vi får flere statlige arbeidsplasser vil det være et viktig bidrag. Samtidig må regionen tilby attraktive boligområder for tilflyttere, sier Høyre-ordfører John Opdal i Odda.

John Opdal

ODDA-ORDFØRER: John Opdal, Høyre.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Odda er den av de syv Hardanger-kommunene som har mistet flest innbyggere (minus 201) de siste fem årene. Nettopp fraflytting er tema i kveldens regiondebatt på NRK. Alle våre valgfergedebatter sendes live på nrk.no

Hardanger holder stand

NRK har sett nærmere på befolkningsutviklingen i Hardanger fra januar 2009 til årsskiftet 2015. I dag bor det 22.980 innbyggere i regionen, som er en økning på 225 personer i den aktuelle femårsperioden.

Befolkningsutvikling i Hardanger

Kommune

2009

2015

Endring

Jondal

1022

1100

78

Odda

7054

6952

-102

Ullensvang

3351

3411

60

Eidfjord

945

950

5

Ulvik

1095

1107

12

Granvin

950

921

-29

Kvam

8338

8539

201

Totalt

22.755

22.980

225

En stor utfordring

Utfordringen blir å gjøre Hardanger attraktiv, særlig for unge innbyggere, i årene som kommer.

Infrastruktur og arbeidsplasser blir viktig, samtidig med at vi må få ungdommen hjem.

Borghild Ones, varaordfører Kvam

Odda-Opdal legger ikke skjul på at befolkningsspørsmålet blir sentralt i årets valgkamp, og at den som visste alle svarene kunne gjøre seg rik.

– Hva skal til for å stoppe befolkningsnedgangen i din kommune?

– Hva som skal gjøres er et titusenkronersspørsmål. Vi må fremheve de kvalitetene som lokalsamfunnene har i Hardanger. Samferdsel er også en viktig sak. Vi trenger sikre og gode veier til og fra regionen, sier Odda-ordføreren.

Han viser til at kommunen over tid har lidd under en sentralisering der Odda har mistet over 100 statlige arbeidsplasser innen politi, tollvesen, Nav, Posten og på sykehuset.

Mange plussverdier

Borghild Ones

VARAORDFØRER: Borghild Ones (Ap) i Kvam.

Foto: Privat

Kvam er den Hardanger-kommunen med størst befolkningsvekst de siste fem årene, nærmere bestemt med 201 personer.

Varaordfører og Arbeiderpartiets nye ordførerkandidat Borghild Ones mener disse momentene blir sentrale:

– Infrastruktur og arbeidsplasser blir viktig, samtidig med at vi må få ungdommen hjem. Vi har fjord, fjell og gode sentre. Jeg tror mange vil bo her fordi vi har en nærhet til Bergen. Det gjør det også mulig å pendle hjem, i hvert fall for en periode, sier Ones til NRK.

Hun vil også kjempe for tunnel under Kvamskogen.

Kunstig fraflyttingstall

– Kvam har mistet 45 innbyggere det siste året, hva skyldes dette?

– Minustallene er litt kunstige og har sammenheng med at gjestearbeidere har flyttet, blant fra Fjellstrand og de som jobbet med å bygge kraftlinje gjennom Kvam.

– Bør hardingene satse på tettstedene, og akseptere at bygdene i utkantene dør ut?

– Det er litt vanskelig for meg, som bor midt i Norheimsund, å svare på. Jeg tror vi må godta en viss sentralisering og samle oss om de gode tettstedene, ellers blir Bergen neste alternativ. Og da må man reise mye lenger, sier Borghild Ones.