Hopp til innhold

Se bildene fra den dramatiske redningsaksjonen

Under svært vanskelige forhold ble en av de skadde fra plattformen COSL Innovator på Trollfeltet reddet. Her er 330 Skvadronens egne bilder.

Redningsaksjon COSL Innovator
Foto: 330 Skvadronen/Forsvaret

En 53 år gammel mann mistet livet da en brottsjø traff boligkvarteret på plattformen onsdag ettermiddag, mens to andre arbeidere ble skadet.

Mannen som omkom var ansatt i Aker Solutions, jobbet ved subsea-avdelingen på Ågotnes, og var bosatt i Oslo.

Det var 106 personer om bord på riggen da ulykken skjedde i kraftig uvær. 44 personer ble brakt til land i helikopter, mens 59 offshorearbeidere ble igjen på riggen mens den seilte mot land.

Til Ågotnes torsdag kveld

Riggen var som følge av det dårlige været allerede tatt av brønnen da den store bølgen traff boligkvarteret.

– Riggen ankom Fedje i Hordaland i tolvtiden torsdag. Der tok den om bord en los, og er nå på vei innaskjærs sørover. Den er ventet å ankomme Ågotnes torsdag kveld, sier leder Jørgen Arnesen i COSL Norge.

Selskapet har mobilisert sjømannsprester som kan bistå mannskapet ved behov og sender et eget team samt nødvendig hjelp til verftet på Sotra.

COSL Innovator

PÅ VEI TIL ÅGOTNES: COSL Innovator eskorteres mot land torsdag kveld.

Foto: Lars Christian Wallace / NRK

Første dødsulykke siden 2009

De to som ble skadd, ble brakt i helikopter til sykehus i henholdsvis Bergen og Florø. Den ene av dem, en 36 år gammel mann, fikk lettere skader i det som Haukeland sykehus betegner som en fallulykke.

Petroleumstilsynet gransker hendelsen, som er den første dødsulykken i petroleumsvirksomheten siden 2009.

I en pressemelding skriver tilsynet at målet med granskingen blant annet er å kartlegge hendelsesforløpet, vurdere faktiske og potensielle konsekvenser og å identifisere utløsende og bakenforliggende årsaker,

LES OGSÅ: Mann døde da bølge traff borerigg

Vind opp i orkan

Statoil bisto i evakueringsarbeidet. Selskapet opprettet et mottakssenter for ansatte og berørte på et hotell ved Flesland, hvor de fikk tilbud om krisehjelp. Flere valgte å overnatte, og gjennom torsdagen har det vært oppfølging av dem som valgte å bli der.

– Senteret avvikles nå da de siste av de evakuerte har valgt å reise hjem, opplyser pressekontakt Morten Eek i Statoil.

– Det var vind i orkan styrke og opptil 15 meter høye bølger på Troll-feltet da ulykken skjedde. Redningshelikoptrene kunne derfor ikke lande på riggen, men de skadde ble løftet opp med vinsj en etter en, før de ble fløyet til land.

– De evakuerte skildrer en dramatisk og svært alvorlig hendelse. Dette er en utrolig trist dag for oss, sier informasjonssjef Gisle Ledel Johannessen i Statoil til NRK.

Riggen, en halvt nedsenkbar boreinnretning bygd hos Yantai Raffles Shipyard i Kina, har drevet brønnboring på oppdrag fra Statoil siden 2012