Slik skal ordføreren få folket til å stemme

Odda-ordføreren produserer valgvideoer og sender politikerne ut for å opplyse folket. Målet er å lokke innbyggerne til urnene for å stemme over kommunens fremtid.

Roald Aga Haug

INSTRUKSJONSVIDEO: I en video på kommunens nettsider gir Odda-ordfører Roald Aga Haug (Ap) innbyggerne detaljerte instruksjoner om hvordan de går frem for å forhåndsstemme.

Foto: Odda kommune

– Som ordfører i Odda kommune vil jeg oppfordre alle til å bruke stemmeretten, sier ordfører Roald Aga Haug (Ap) i en Youtube-video publisert på kommunens nettsider fredag kveld.

Anledningen er at forhåndsstemmingen til kommunesammenslåingsvalget starter lørdag.

Som i en rekke andre norske kommuner, skal innbyggerne 23. mai stemme over om de ønsker å forbli i den kommunen de bor i nå, eller om de vil slå seg sammen med andre.

Men engasjementet er fraværende blant mange.

– Vi har sett at valgdeltakelsen har vært lav andre steder, og ønsker at den skal være høy i Odda. Siden dette valget er uvant for folk, trenger vi ekstra fokus, sier Haug.

Ordførar Roald Aga Haug i Odda kommune (Ap)

STEMMER JA: Ordfører Roald Aga Haug vil slå Odda sammen med Ullensvang og Jondal.

Foto: Arbeiderpartiet / Pressebilde

Kan gi fra seg en del av kommunen

Forhåndsstemmingen på biblioteket i Odda starter i dag. I Røldal, en del av Odda kommune som kan bli slått sammen med rogalandskommunen Suldal, starter forhåndsstemmingen tirsdag.

Vi håper folk får større kunnskap, at de engasjerer seg i saken, og at de bruker muligheten til å stemme.

Roald Aga Haug, ordfører i Odda

Spørsmålene innbyggerne må ta stilling til, er ja eller nei til sammenslåing med Ullensvang og Jondal, og ja eller nei til å sende Røldal til Suldal.

Ordføreren er tydelig på at han stemmer ja på det første spørsmålet, og nei på det andre. Aga Haug varsler at han vil være tidlig på plass for å avlegge sin stemme når forhåndsstemmelokalet åpner lørdag.

Han håper han får selskap, men gjør likevel flere tiltak for å forsikre seg om at folk møter opp for å stemme.

«Lån en politiker»

Denne uken lanserte kommunen kampanjen «Lån en politiker», der ordføreren også stiller opp foran kamera.

– Vi ønsker å gi best mulig informasjon til folket, og vi ønsker at flest mulig skal delta i folkeavstemningen. Derfor tilbyr vi at politikerne i Odda kan komme ut på arbeidsplassene til folk, være med på lunsjmøter, komme på egne møter til lag og foreninger, og svare på spørsmål og gi informasjon om kommunereformen, sier Haug.

– Vi håper folk får større kunnskap, at de engasjerer seg i saken, og at de bruker muligheten til å stemme.

23. mai er altså den offisielle datoen for folkeavstemning om kommunesammenslåing flere steder i landet. I indre Hardanger er forhåndsstemmingen allerede åpnet i Ullensvang og Jondal. I Granvin åpner de også lørdag, mens Ulvik starter forhåndsstemmingen mandag.

Her er Odda-ordførerens instruksjonsvideo til innbyggerne, der han går gjennom alle valgmulighetene: