Nytt håp for Vossolaksen

Forskere har gjennomført en stor redningsaksjon for Vossolaksen. Nå er det håp om nytt superfiske.

Video Laks i Vosso

Laks i Vosso

Den store redningsaksjonen for Vosso-laksen er snart over. Over en halv million har blitt slept ut i havet for å vokse seg store.

Nå er forskerne i Vossoprosjektet i gang med å finne bevis på at storlaksen igjen kan klare seg selv.

– Godt tegn at de er tidlig tilbake

Den første laksen som er tilbake i elven er over 9 kilo. Ekspertene mener det er gode tegn på at den spesielle laksen kan få en ny storhetstid.

– Det er et godt tegn at de kommer tilbake så tidlig, for det var også kjent fra gammelt av at den store laksen kom tidlig, sier Bjørn Barlaup, forskningsleder for Vossoprosjektet.

Vosso-laksen er kjent for å være spesielt stor og elven var lenge kjent som en av de beste lakseelvene i landet. Men etter lave bestander og trussel fra rømt oppdrettslaks ble elven fredet for 20 år siden.

Snart levedyktig

De lokale fiskerne husker fortsatt hvordan det var da det var flust av storlaks i elven.

– Jeg husker spesielt en stor laks jeg mistet en fin vårdag, men jeg fikk en på 14 kilo etterpå så da var det greit, forteller laksefisker Ole Kristian Skorve.

Og det er håp om at det igjen blir lov å fiske laks i Vosso. I løpet av 2011 registrerte forskerne 1200 laks på vei opp til elven. Det er nært målet for en levedyktig bestand.

Kan bli nytt storfiske

– Vi håper ar vi kan tenke på en forsiktig åpning i 2013, altså neste år. Da vil man kanskje kunne begynne å fiske i Vossovassdraget igjen, sier rådgiver Gry Walle hos Fylkesmannen i Hordaland.

De lokale fiskerne ser frem til å kunne finne frem stangen og fluene igjen.

– Vi er klare til startkuddet går på timen. Det er bare å få tillatelse, så er vi klare, sier Skorve.