Hopp til innhold

Slik blir stengingen av Nygårdsparken

Parken stenges, gjerder settes opp og politiet skal kaste ut uvedkommende. Her er planene for stengingen av Nygårdsparken i Bergen.

Utekontakten i Nygårdsparken

STENGES: Nygårdsparken i Bergen omtales som en av Nord-Europas største åpne russcener. Nå skal den stenges. Bildet fra tidligere i sommer, da Utekontakten besøkte parken.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Stenging Nygårdsparken

SETTER OPP GJERDER: Innganger stenges, gjerder settes opp og patruljerende politi skal sørge for at uvedkommende ikke tar seg inn mens oppussingen pågår.

Foto: Bergen kommune

Om en uke skal den storstilte stengingen av Nygårdsparken i Bergen gjennomføres. Parken sentralt i Bergen skal rustes opp og samtidig skal den åpne russcenen, som har eksistert i rundt 40 år, sprenges.

Store ressurser fra helse, politi og kommune settes inn for å få bukt med det som har vært omtalt som Nord-Europas mest åpne russcene. De offentlige etatene får en utfordrende oppgave det neste året.

Fra politiet sin side har det aldri vært satset så massivt i parken som det vi nå skal gjøre,

Olav Valland, politistasjonssjef Bergen sentrum

For miljøet har sjelden vært mer aktivt enn nå, ifølge stasjonssjef Olav Valland på Bergen sentrum politistasjon.

– I dag er det omtrent like blomstrende som det har vært på sitt meste, sier han.

Her er planene for stengingen

Innganger stenges, gjerder settes opp og patruljerende politi skal sørge for at uvedkommende ikke tar seg inn mens oppussingen pågår.

I dag la den nye byråden, Eiler Macody Lund (Frp), frem planene for stengingen.

Til stede var både Valland, Helse Bergen, den nyslått byråden for områdesatsing og flere representanter fra kommunen. Her fortalte de om tidsskjemaet for Nygårdsparken.

  • Parken stenges helt mandag 25. august.
  • De kommende ukene skal det settes opp gjerder rundt anleggsområdet i øverste området av parken. Området skal først sikres og renses, og det blir demontering av smigjernsgjerder
  • Merking og felling av vegetasjon starter i månedsskiftet september/oktober. Da skal også rehabiliteringen av veien mot Hulen begynne.
  • I oktober/desember fortsetter arbeidet med et nytt veinett i Flagghaugen-området. Deretter blir det prosjektering av Langedammen og et område som kalles «Knutepunktet».
  • Januar og videre i 2015 avsluttes prosjekteringen og en begynner å bygge på tiltakene som skal gjøres ved Langedammen og «Knutepunktet».
  • Parken åpnes igjen sommeren 2015.

Politiet får ansvaret med å patruljere parken og sørge for at uvedkommende ikke tar seg inn i anleggsområdet.

– Det som nå settes i gang er en stor aksjon på tvers av en rekke offentlige etater. Det er en innsats som knapt har vært forsøkt tidligere, sier Eiler Macody Lund.

– Mange mislykkede forsøk

Olav Valland

– STOR OPPGAVE: Politistasjonssjef Olav Valland i Bergen sentrum setter inn store ressurser på å fjerne rusmiljøet i Nygårdsparken.

Nygårdsparken har vært en åpen russcene midt i hjertet av Bergen siden 70-tallet. Gang på gang har politiet forsøkt å fjerne miljøet, men har aldri lykkes i å fjerne narkomiljøet for godt.

Politistasjonssjef Valland erkjenner at alle forsøk på å stenge parken i årenes løp, har vært mislykket.

– Den åpne russcenen har hatt stor oppmerksomhet både hos politi, folk flest og i media i mange år. Det har vært gjort mange forsøk på få ned omfanget av parken gjennom årene. Innimellom har man lykkes, før miljøet bare har grodd til, sier Valland.

Politiet har en egen gruppe som skal arbeide med handlingsplanen mot rus. Elleve håndplukkede politifolk skal jobbe tett med parken og de åpne rusmiljøene i Bergen.

– Det som blir gjort nå er et felles løft og en stor innsats for å prøve å redusere omfanget av den åpne russcenen. Fra politiet sin side har det aldri vært satset så massivt i parken som det vi nå skal gjøre, sier Valland.

200 pågrepet i aksjon

Arbeidet med å sprenge miljøet i parken har allerede startet. Tidligere i år ble det gjennomført en tre uker lang aksjon, der 90 politifolk pågrep opp mot 200 personer i parken – mange av dem selgere.

Bare den første uken ble 87 selgere og brukere pågrepet.

– Vi har vært i gang og myket opp miljøet fra i vår og utover. I aksjonen ble syv-åtte personer ble tvangsutsendt fra Norge. De hadde ulovlig opphold i Norge og drev med salg av narkotika i parken, sier Valland.

NRK var med politiet på en av aksjonene. Se reportasjen fra mai her:

165 personer er pågrepet de siste to ukene.

SE VIDEO: Politiet i Bergen med tre ukers lang aksjon mot narkomiljøet i Nygårdsparken.

Se hele pressekonferansen fra Bergen rådhus her:

Pressekonferanse som stengingen av Nygårdsparken