Hopp til innhold

Hotelldirektøren stengte dørene før sommerferien – nå stålsetter han seg for høsten

SANDSLI/BERGEN (NRK): Vestlandets største konferansehotell åpner igjen dørene etter å ha vært stengt i hele sommer. Hotellmarkedet spås en en «katastrofal» høst, men aktørene håper på det beste. – Vi må bare prøve, sier hotelldirektør.

Hotelldirektør Kjetil Røed ved Quality hotel Edvard Grieg i Bergen

ÅPNER OPP IGJEN: Hotelldirektør Kjetil Røed ved Quality hotel Edvard Grieg i Bergen gleder seg til å åpne hoteller for gjester, selv om høsten er svært usikker.

Foto: Sjur Mikal Dolve / NRK

Måltider skal klargjøres, senger skal res og storsalen gjøres klar for fest.

Det er mye som må på plass før hotelldirektør Kjetil Røed kan gjenåpne dørene til Quality hotel Edvard Grieg på Sandsli i Bergen.

– Vi har åpnet alle bestillingskanaler og har fått en del bestillinger til helgen. Vi gleder oss noe voldsomt til å ønske velkommen igjen.

Konferansegjester og turister forsvant over natten da koronautbruddet kom. Siden 27. mars har hotellet vært stengt og rundt 60 ansatte permittert.

– Man kan sikkert være etterpåklok, men slik vi så det i juni tenker jeg beslutningen om å stenge ned var helt riktig, sier Røed.

Hver tredje seng sto tom

Og juli ble ingen stor måned for hotellene.

I hovedstaden stod nesten hver tredje hotellseng ledig i fellesferien, mens byer i nord og sør hadde rekordhøyt rombelegg.

Det viser fersk statistikk fra Benchmarking Alliance.

Aller størst ble nedgangen i Oslo og Bergen.

– Selv om mange nordmenn har vært flinke til å dra på Norgesferie, kompenserer dette dessverre ikke for bortfallet av utenlandske turister, sier reiselivsdirektør Anders Nyland i Visit Bergen.

Slik ble byene rammet

Statistikken fra Benchmark Alliance som baserer seg på tall fra de store byene. Tallene gir derfor ikke et representativt bilde, men dekker rundt åtti prosent av hotellrommene i Norge.

  • I juli hadde Bergen en nedgang i rombelegg på 29 prosent. Bare litt over annenhver hotellseng var i bruk.

  • I Oslo utgjorde nedgangen 49 prosent. Der var knapt hver tredje hotellseng i bruk i fellesferien.

  • Tromsø hadde også en nedgang i rombelegg på 26 prosent i juli.

Hotellene i Bodø og Kristiansand kan imidlertid skilte med langt flere gjester enn de hadde på samme tid i fjor.

Størst belegg hadde sørlandsbyen Kristiansand med hele 94 prosent, viser tallene fra Benchmarking Alliance.

I Norge var det samlet sett 20 prosent lavere rombelegg i juli i år sammenlignet med fjoråret.

– Positivt overrasket

– Jeg er faktisk positivt overrasket over tallene for juli. De er langt bedre enn fryktet, sier Nyland i Visit Bergen.

Også hotellrådgiver Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm mener at hotellsommeren samlet sett har gått bedre enn forventet. Han representerer Benchmarking Alliance i Norge.

– Jeg vil si at det har gått tålig bra, men i gjennomsnitt er kun annethvert rom i Norge belagt i juli. Det er klart at det er lavt, sier han.

Peter Wiederstrøm

FRYKTER HØSTEN: Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting sier utsiktene for hotellene er svake.

Foto: Wiederstrøm Hotel Consulting

Urovekkende utsikter

Når ferien er over, ligger det ikke an til at utenlandske turister står i kø for å ta over rommene til ferierende nordmenn.

Bestillingene fremover ser svak ut, i følge Wiederstrøm. Med mindre det kommer mange bestillinger på kort sikt, ser det ut til å bli en tøff høst for hotellnæringen.

– I tillegg har vi hatt en elendig vår. Jeg vil si det er en katastrofe for bransjen.

Riktig å stenge

Quality Hotell Edvard Grieg er et av Vestlandets største konferansehotell. De valgte som mange andre å stenge dørene da koronakrisen strupet aktiviteten tidligere i vår.

– Slik vi vurderte det i juni, var det helt riktig for oss å stenge, sier hotelldirektør Kjetil Røed.

Nå åpner de igjen dørene til en svært usikker høstsesong.

– Det blir veldig spennende for oss. Vi har laget noen prognoser for høsten, men det er som å se inn i en krystallkule, sier Røed.

Ved det ærverdige Grand Hotel Terminus i Bergen sentrum har det kun vært en liten nedgang på tre prosent, men også der hersker usikkerheten.

– Vi ser allerede nå at belegget har falt etter fellesferien, og at det blir vanskelig å holde alle i arbeid, sier hotelldirektør Kjetil Smørås.

Kjetil Smørås, adm. direktør i De Bergenske hoteller

LITEN NEDGANG: Hotelldirektør Kjetil Smørås ved Grand Hotel Terminis i Bergen sier hotellet har vært heldige, men at det kan bli vanskelig å holde aktiviteten oppe.

Foto: Sjur Mikal Dolve / NRK