Hopp til innhold

Slik påvirker sommerværet søvnen din

Dårlig sommervær spiller mindre rolle for søvnkvaliteten enn du kanskje skulle tro. Her er årsakene til at du sover bedre i ferien.

Mann som sover

GOD SØVNSOMMER: Årets sommervær har vært ganske begredelig, ikke minst sammenlignet med fjorårets rekordvarme sommer. Men hva har egentlig sommerværet å si for søvnkvaliteten din? Ikke så mye som du skulle tro, mener søvnforsker.

Foto: Colourbox.no

– Lys er bra for oss. Vi trenger mindre søvn når vi får masse godt lys, sier Bjørn Bjorvatn, leder for Bergen Søvnsenter.

Greit nok. Problemet er at årets sommervær har vært ganske begredelig, ikke minst sammenlignet med fjorårets rekordvarme badesommer.

Hva har egentlig sommerværet å si for søvnkvaliteten din?

Noen kan oppleve at det er for varmt på soverommet og at det kommer sol inn vinduet, men de færreste klager over det.

Bjørn Bjorvatn, søvnforsker
Mobillys

SKRU AV: Sommerlyset verner oss mot depresjon og gjør oss mer årvåkne, mens mobilen og digitale medier er en av våre dagers største søvntyver.

Foto: Anders Leines / NRK

Ingen klager på lyse netter

– Folk slapper mer av, og sover bedre, når de har fri eller ferie. I mørketiden er folk trøtte hele tiden. Vi opplever klart mer trykk på Søvnsenteret vinterstid. Folk søker ikke hjelp rett før ferien, og vi opplever også mindre trykk rett etterpå, sier Bjorvatn til NRK.

– Sover vi bedre når det er kaldt og vått, enn når det er varmt og lyst?

– Det er verre å sove om vinteren når det er mørkt. Noen kan oppleve at det er for varmt på soverommet og at det kommer sol inn vinduet, men de færreste klager over det. Det er ideelt med sol og varme. Da trenger vi mindre søvn, sier søvneksperten.

Verner mot depresjon

Fordi overgangen til lysere kvelder og netter går gradvis er det ikke grunnlag for å si at det forstyrrer søvnen til majoriteten av oss.

På en gråværsdag kan det være lys tilsvarende 20.000 lux, en måleenhet for lysstyrke. En solskinnsdag kan gi over 100.000 lux, ifølge forskning.no.

Sommerlyset verner oss mot depresjon og gjør oss mer årvåkne. Vi husker også bedre i stressede situasjoner.

Terapi bedre enn medisin

Nylig kunne NRK fortelle at terapi er minst like effektivt, og har langt færre bivirkninger, sammenlignet med bruk av sovemedisin. Dette er konklusjonen til Dansk Senter for Søvnmedicin.

– Det samme publiserte vi i 2006 og er ikke overraskende. Mange studier har vist at kognitiv atferdsterapi er mer effektivt, sier Bjorvatn.

Søvn og alkohol

SØVNDREPER: Hold deg unna alkohol før leggetid, den forstyrrer søvnen din.

Foto: ANDRES RODRIGUEZ / SCANSTOCK PHOTO / COLOURBOX

Slapper best av i helgene

Her er noen huskeregler:

  • Ha det mørkt på soverommet.
  • Bruk blendingsgardiner om nødvendig.
  • Hold deg unna alkohol før leggetid.
  • Slå av digitale medier.
  • Lite lys gjør deg mindre oppmerksom, kan gi depresjon og søvnvansker.

Jo bedre vær, jo bedre er det for helsen din. Men du sover også bedre når du har færre tanker og gjøremål i hodet, for eksempel i helgene.

– De fleste sover best i helgene, for da slapper man av, sier søvnforsker Bjørn Bjorvatn.