– Plutselig sto han med pistol én meter unna

Allerede i høst truet den nå fengslede pistolmannen med skyting. Dagen før hendelsen poserte han med våpen på Facebook. Nå forteller ambulanseleder nye, skremmende detaljer fra dramaet.

Jarle Lexau

LETTET SJEF: Seksjonsleder Jarle Lexau i Helse Bergen er sjef for de to psykiatriske sykepleierne som var på vakt da de ble involvert i skytedramaet torsdag. Lexau priser seg lykkelig over at ingen ble skadd.

Foto: Privat

– Jeg vil berømme handlingskraften deres, sier seksjonsleder Jarle Lexau i ambulansetjenesten til NRK.

Torsdag like før klokken 13 rykket tre ambulansearbeidere ut til det de trodde var et rutineoppdrag i Åsane i Bergen. Der løsnet en 28-årig mann flere skudd og en storstilt væpnet aksjon ble igangsatt.

Trusler

Nå kan NRK avsløre at 28-åringen allerede i oktober truet med å skyte forbipasserende i en melding på sin private facebookprofil. Onsdag, altså dagen før skyteepisoden, poserte han på et nytt bilde. I hånden holder han tilsynelatende den samme gasspistolen som han skjøt mot med, ifølge BT.

– Så han gjorde det? Nå er jeg bare lykkelig over at ingen ble truffet eller skadet, sier Lexau til NRK.

Trusselmelding skyting Åsane

TRUET PÅ FACEBOOK: Dette er meldingen som 28-åringen la ut 5. oktober 2015.

Foto: Facebook/Skjermdump

Måtte barrikadere seg

To av de tre ambulansearbeiderne som rykket ut til oppdraget i Åsane er fast ansatt på Psykiatrisk ambulanse med base på Sandviken sykehus.

jarle lexau

SEKSJONSLEDER: Jarle Lexau ved psykiatrisk ambulanse i Helse Bergen.

Foto: Privat

Seksjonsleder Jarle Lexau er leder for de to psykiatriske sykepleierne. Begge har over ti års erfaring i håndtering av krevende situasjoner.

– Den kvinnelige sykepleieren måtte barrikadere seg på badet da pasienten plutselig sto med pistol mindre enn en meter unna og hindret hennes evakueringsmulighet ut av leiligheten, forteller Lexau.

LES OGSÅ: Arrestert pistolmann gikk amok på legevakten

Trodde våpenet var ekte

Etter hva NRK erfarer ble det benyttet en Colt gasspistol.

– Våpenet er ganske likt en ekte pistol, og i utgangspunktet trodde mine folk den var ekte. Men da første skudd gikk av skjønte de at det ganske sikkert ikke var ekte. Får du et skudd i øyet eller hodet kan du likevel få skader, presiserer Lexau.

Ingen av de berørte ambulansefolkene ønsker å stille opp i media.

Politiaksjon ved skole i Bergen

DRAMATISK: Torsdag like før klokken 13 rykket tre ambulansearbeidere ut til det de trodde var et rutineoppdrag på Breistein i Åsane. Der løsnet en 28-årig mann flere skudd og en storstilt væpnet aksjon ble igangsatt.

Foto: Christian Lura / NRK

– En syk mann

Pistolmannen overga seg etter en time. Han ble først innlagt på Sandviken før han i dag ble fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett. Kjennelsen er ikke klar, men aktor Kjetil Linge Tomren bad om fengsling i fire uker.

– Ambulansen var der for å hente min klient, og det sier jo litt i forhold til hans situasjon. Det som utviklet seg har nok en bakgrunn i hans sykdomstilstand, sier advokat Steinar M. Andersen til NRK.

Om 28-åringen er strafferettslig tilregnelig skal ha blitt diskutert.

LES OGSÅ: Ambulansepersonell beskutt: – Han pekte mot dem og skjøt

Skjøt i rask rekkefølge

Det ble raskt avfyrt to skudd mot sykepleierens to kolleger i oppgangen. Så kom det flere skudd.

– Kvinnen rakk å tenke «er jeg forlatt nå» før den andre sykepleieren reddet henne ut, og de kom seg raskt ut av bygningen, forteller Lexau.

Alle tre, inkludert sjåføren, får tett oppfølging etter hendelsen. En av personalet er blitt fritatt fra tjeneste inntil videre. De to andre er ikke gjeninnsatt i turnus.

Skyting ved Haukås skole i Bergen

SKJEDDE HER: Det var her, bare et par hundre meter fra Haukås skole i Bergen, at skyteepisoden fant sted. 28-åringen som nå er siktet for skytingen gikk senere amok da politiet skulle fremstille ham på Bergen Legevakt.

Foto: Sigurd Hamre / NRK

– Som leder vil jeg berømme den psykiatriske sykepleieren som viste stor handlingskraft ved å sikre situasjon til alle kolleger hadde mulighet til å trekke seg ut av situasjonen. Dette står det respekt av, sier Lexau.